Російська пропаганда, яка лунає з екранів телевізорів у поліських районах Волині, на мешканців Шацької територіальної громади, не діє.

Про це заявив 8 березня голова Шацької територіальної громади Сергій Карпук під час прямої трансляції спецпроєкту телеканалу ГІТ «Разом до перемоги! Волинь. Війна. День 13».

«За період війни в нас не було зафіксовано жодного прориву через кордон чи намагання прориву через кордон. У випадку, коли цивільна особа Республіки Білорусь перейшла кордон, це не пов'язано з війною», – каже Сергій Карпук (на відео із 48:35 хв.).

Нагадаємо, ще до початку війни у громаді проводили укріплення державного кордону спільно із прикордонною службою. Проводилися технічні, гідротехнічні роботи.

«На цей момент кожен метр українсько-білоруського кордону захищений від того, щоб пройшла важка техніка. Крім того по території громади пороблені технічні споруди, які перешкоджатимуть руху противника, якщо він намагатиметься це зробити», – розповідає Шацький селищний голова.

– Який настрій у людей? Ви ж спілкуєтеся з ними щоденно, – запитуємо.

– Так. Об'їжджаємо населені пункти, з ними говоримо. Говоримо з хлопцями, які сьогодні задіяні в роті охорони, у громадському формуванні, які допомагають патрулювати. Настрої позитивні. В плані того, що вони готові до оборони своєї території.
Ми розуміємо, що може нас чекати. І люди фактично не мають таких настроїв. Звичайно, загальна тривога є, тому що всі бачимо, що відбуваєтся в Україні. Але я не скажу, що люди зламані, що люди налякані. Люди сьогодні згуртовані, консолідовані і готові дати відсіч ворогу.

– Багато людей мають родичів, знайомих в Білорусі. Чи спілкуються з білорусами зараз? Що говорять?

– Ми, коли проводили роботу з людьми щодо того, як спілкуватися зі своїми рідними, наголошували: доносьте правдиву інформацію. Тому що в Білорусі на сьогодні є інформаційна завіса, і не всі знають, що відбувається за кордоном, навіть за 10 кілометрів від їхніх домівок. Багато хто з місцевих доносять, розказують, яка ситуація, що дійсно в нас не просто операція, в нас війна на нашій території. Як реагують білоруси? Вони десь бояться. Бояться чути, бояться сприймати, бояться відповідальності, яка може настати. Не скажу, що хтось суперечить чи починає розказувати інше. Але таке враження, що вони просто налякані і не хочуть втручатися в цю ситуацію, яка складається в Україні.

– Тривалий час мешканці поліських районів все-таки хвалили Лукашенка. Казали, от хороший господар. Зараз що кажуть?

– Зараз риторика людей змінилася. Бо дійсно, ще не так давно кордони були відкриті. Білоруси приїжджали до нас, відпочивали на Шацьких озерах. Ми так само їхали до них для закупівлі товарів, просто для відвідування своїх близьких. Не було так відчутно. Говорили в той час на дороги, які були білоруській стороні. Вони, звичайно, викликали позитив населення. Але за останній час навіть по Шацькій громаді є чим похвалитися. І ми не гірше виглядаємо сьогодні, ніж ті самі сусіди із Білорусі. Тому зараз, коли почалась війна, багатьох людей це кинуло в шок. Тому що, дійсно, ще недавно сусіди, сьогодні стали ворогами, які допомагають Російській Федерації, які самі забезпечують все, щоб допомогти Росії просунутись по нашій території.

– А які телеканали ви дивитесь?

– Особисто я зараз, чесно, жодних каналів не дивлюсь. Немає часу.

– А люди? У вас же показує білоруське, російське телебачення.

– Не можу сказати, бо, чесно, особисто каналів не дивлюся. За час війни не мав такої можливості. Але люди, звичайно, в основному дивляться, я знаю, батьки мої дивляться Аверс, тому що там часто показують тривогу, дивляться сьогодні Українське телебачення. Не думаю, що хтось вмикається в російське. А, можливо, й дивляться. Немає відповіді на це питання. Не аналізував.

– А пропаганда діє на українців російська? От в Шацькій громаді?

– Готовий сказати, що на 99 відсотків ні.