Президент росії путін замість так званої «спеціальної військової операції» 9 травня може оголосити війну в Україні.

Про це повідомляє CNN із посиланням на чиновників США та Заходу, передає «Українська правда».

Як пише видання, 9 травня (відомий як день перемоги) путін, використовуючи пропагандистську цінність цього дня, захоче оголосити або про якесь військове досягнення в Україні, або про посилення ескалації бойових дій, або ж про одне і друге водночас.

Чиновники розглядають сценарій, за яким путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня.

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес припускав, що Путін може оголосити війну 1 травня.

За іншими припущеннями, 9 травня росія може використати для оголошення анексії так званих «ДНР» і «ЛНР», повного контролю над Маріуполем і посилення наступу на Одесу.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив у понеділок, що США мають «достовірні» повідомлення розвідки про те, що росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк «десь у середині травня».

Є також ознаки того, що росія може планувати проголосити «народну республіку» у місті Херсон.

Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив у понеділок, що є «поважні підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати» 9 травняз метою пропаганди.

«Ми бачили, як росіяни дійсно подвоюють свої пропагандистські зусилля, ймовірно, майже напевно, щоб відволіктися від своїх тактичних і стратегічних невдач на полі бою в Україні», – сказав Прайс на брифінгу в Держдепартаменті.

Прайс додав, що є «припущення про те, що Росія може офіційно оголосити війну» 9 травня, і сказав:

«Це було б великою іронією, якби Москва використала нагоду «дня перемоги» для оголошення війни. Це дозволило б рФ збільшити кількість призовників, чого вона не може зробити зараз. Таким чином вони (росіяни – ред.) показали б світові, що їхні військові зусилля провалюються, що вони заплутуються у своїй військовій кампанії та військових цілях».

Нагадаємо, за даними української розвідки, росія готується оголосити відкриту мобілізацію 9 травня.