Україна перед повномасштабним вторгненням росії готувалася до найгіршого сценарію – що ніхто не підтримає.

Про це сказав Володимир Зеленський в інтерв'ю ZDF, передає «Дзеркало тижня».

У такий спосіб український  відповів своєму американському колезі Джо Байдену на слова про те, що він ігнорував попередження про наміри Росії розпочати вторгнення.

Зеленський нагадав, що союзники не надали нам необхідного озброєння та систем ППО, хоча Київ просив про це в рамках превентивних заходів. 

Він також розповів, що Україна неодноразово попереджала партнерів про загрозу блокади Чорного моря та навіть презентувала програму будівництва Чорноморського флоту з країною-партнером.

"Якби мене почули, Україна мала б більше шансів зупинити вторгнення РФ, сигнали, про які ви говорите, всі вони були різні. Дивіться, якби все сталося так, якби всі попередили Україну, що завтра буде повномасштабне вторгнення, виникає запитання: чому не було закрито повітряний простір, чому перед цим вторгненням нас не забезпечили зброєю і чому не запроваджено превентивних санкцій", – сказав президент.

Сьогодні Зеленський вдячний усім партнерам, які допомагають у боротьбі з путінською агресією.

Нагадаємо, 11 червня президент США Джо Байден заявив, що його український колега Володимир Зеленський не звертав уваги на попередження про те, що Росія в лютому розпочне повномасштабне вторгнення в Україну.

"Я знаю, що багато хто вважав, що я, можливо, перебільшую, але я знав, і ми мали дані для підтвердження, що Путін збирався перетинати кордон. Не було жодних сумнівів. І Зеленський не хотів цього чути, як і багато інших", – зазначив тоді Байден.

У відповідь на ці звинувачення Байдена прессекретар українського президента Сергій Никифоров нагадав, як українська сторона закликала союзників ввести превентивні санкції проти РФ, проте це пропускали повз вуха. 

А радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що наша країна почала готуватися до війни ще минулого року, тоді як зброя від союзників почала надходити лише в січні.

"Якщо Україна "не готувалася" до війни, чому перші російські удари прийшлися на макети, всі боєприпаси були роззосереджені, а січень і лютий проходили в навчаннях?" – наголосив він.

Подоляк також зазначив, що партнери України також знали про плани Кремля, проте зробили недостатньо.

"Тільки якщо хтось давав нам три дні, українська розвідка казала: вистоїмо. А от що зробили інші країни, знаючи про плани Москви вчинити геноцид, щоб її зупинити, – запитання. Якби ми почали отримувати важку зброю в січні, ситуація могла би бути іншою", – зазначив радник керівника ОП.