«Наразі неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року».

Таку заяву зробив міністр оборони України Олексій Резніков під час участі в Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC-2022, повідомляє Міноборони на офіційному сайті.

 Участь у панелі Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022 взяли міністри оборони України, Словаччини та Болгарії.

«росія продовжує докладати зусиль з окупації усієї нашої держави. Наразі неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року», – сказав Олексій Резніков, нагадавши, що мрією кремлівської влади є «зібрати «їхні» землі».
«Наступними будуть Польща, країни Балтії, Словаччина та інші. Тому ми мусимо зупинити росію та стримувати у майбутньому», – застеріг міністр оборони України.

Крім того, він висловив позицію, що російські військові – це не регулярна цивілізована армія, а вбивці, мародери та ґвалтівники.

«Це не друга армія у світі. Ми називаємо їх «орки», – резюмував Олексій Резніков.

Також він високо оцінив реалізацію ідею міністрів оборони США та Великої Британії Ллойда Остіна ІІІ та Бена Воллеса щодо конференції з надання допомоги Україні, що мала місце в Лондоні, а надалі трансформувалася у формат Рамштайну.

«У червні очікується чергова зустріч. Така система координації допоможе нам продовжувати забезпечення й у майбутньому. Наприклад – нові літаки, ракетні системи, кібернетичні системи. Актуальною є програма з розмінування в Україні, адже маємо багато нездетонованих вибухових пристроїв на нашій землі», – додав міністр оборони України.

Відповідаючи на запитання, Резніков наголосив, що наступним кроком надання допомоги Україні від ЄС могло б бути створення відповідного трастового фонду.

«Є держави, наприклад Люксембург, які готові інвестувати в безпеку – допомагати Україні. Але вони не можуть, бо не мають озброєння, яке нам потрібне. Хорошим рішенням було б створити трастовий фонд в Європі, і це може бути наступним кроком», – зазначив Олексій Резніков.