Виконком Луцької міської ради збільшив на 38 мільйонів гривень видатки на поточний ремонт доріг і виділив 901 тисячу гривень на капітальний ремонт фонтану на Театральному майдані.

Відповідне рішення ухвалили у середу, 13 липня, повідомляє сайт Луцької міської ради.

«Збільшаться видатки на капітальний ремонт фонтану з облаштуванням комплексу рекреаційних споруд на Театральному майдані в сумі 901 000 грн. Разом з тим члени виконавчого комітету зменшили видатки на капітальний ремонт доріг в сумі 14 000 000 грн та прибудинкових територій в сумі 30 000 000 грн. Збільшиться фінансування поточного ремонту доріг на суму 38 000 000 грн», – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у першій половині червня Луцький міський голова Ігор Поліщук звернувся до Кабміну та Асоціації міст України з проханням розблокувати можливість здійснювати оплати за деякими капітальними видатками. 

За його словами, казначейство не пропускає оплат капремонту ліфтів та аварійних ремонтів у закладах освіти.

«У громаді є велика кількість зупинених ліфтів, експерти, які надають висновок, не хочуть брати на себе відповідальність. Наразі все готове, щоб їх відремонтувати, але не можемо провести оплату. Крім того, у 27 та 31 садочках протікає дах, заливає групи, заклади стають непридатними до експлуатації. Їх треба відремонтувати, щоб на дітей не капала вода зі стелі, коли почнеться новий навчальний рік», – зазначив він.

Також міський голова повідомив, що третій вид оплати, який він просив розблокувати – капітальні ремонти, які були розпочаті до повномасштабного вторгнення і які треба завершити. Зокрема, йдеться про ремонт проспекту Волі.

«Це безпека, розмітка, острівці безпеки, тротуари, освітлення, верхній шар асфальту. Тому чекаємо, що нас почують», – резюмував він.

Як зазначав директор департаменту економічної політики Луцької міськради Борис Смаль, заморожування капітальних видатків зупинило багато проєктів у місті. 

Зокрема, призупинили капітальний ремонт проспекту Волі. Зі слів посадовця, частину робіт фахівці підрядної фірми за домовленістю виконали в кредит приблизно на 17 мільйонів гривень.

Як зазначив посадовець, окрім призупинення ремонту проспекту Волі, в Луцьку також перенесли частину запланованих робіт у різних галузях на невизначений термін.

"Орієнтовно на 30 млн не виконані будуть роботи по благоустрою закладів освіти, понад 5 млн – по закладах культури, більше 4 млн – по спортивних закладах. Це всі ті об'єкти, які планували різного роду роботи (поточні, капітальні), але через неможливість заплатити виконані не будуть", – додав начальник департаменту економічної політики.

Усі звернення до Кабміну зняти обмеження на фінансування робіт із капітального ремонту ефекту не дали. Отож, у міськраді придумали, як освоїти наявні кошти: перекинути кошти зі статті капітального ремонту на поточний ремонт. Яким він буде – побачимо найближчим часом. Проте гроші потратять. Хоча можна було б їх використати на безпеку й оборону – тут обмежень нема.

Крім уже згаданого, на 600 000 гривень збільшаться поточні видатки на надання послуг з благоустрою річок та ставків на території громади. Щоправда, констатують у міськраді, на 2 мільйони гривень зменшаться видатки на капітальний ремонт мостів та шляхопроводів.