Міністерство фінансів США у п’ятницю опублікувало генеральні ліцензії, згідно з якими дозволяється торгівля з росією окремими категоріями товарів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зокрема, США дозволили торгівлю російськими продуктами харчування, насінням, добривами, репродуктивним матеріалом для вирощування тварин, ліками й медичним обладнанням.

Також американський Мінфін уточнив сферу застосування санкцій щодо росії у сфері телекомунікацій та інтернет-технологій, а також фінансових послуг.

Відомство наголосило, що не забороняло росії експорт сільськогосподарської продукції та добрив.

"США не запроваджували санкцій щодо виробництва, виготовлення, продажу або транспортування сільськогосподарських товарів (зокрема й добрив), сільгоспобладнання та ліків, пов'язаних із росією", – йдеться в повідомленні.

Окремою генеральною ліцензією США дозволили до 16 грудня здійснювати транзакції з групою компаній SEFE Securing Energy for Europe GmbH – колишньої дочірньої компанії російського "Газпрому" Gazprom Germania GmbH.

Нагадаємо, група компаній із квітня перебуває у віданні регулятора Німеччини, а в липні федеральний уряд Німеччини ухвалив закон, що дозволяє уряду придбати частку в групі.

Крім того, із санкційного переліку була виключена казахстанська "дочка" російського "Альфа-Банку", яка разом із співвласником, російським олігархом Міхаїлом Фрідманом, перебуває під санкціями ЄС і США.

Нагадаємо, росія стверджує, що готова експортувати десятки мільйонів тонн зерна, "якщо Захід припинить блокування постачання продовольства". На думку України, такі заяви показують, що Москва продовжує вигадувати виправдання своїй агресії.