Петицію лучанина Валентина Мамосюка про ліквідацію департаменту муніципальної варти Луцької міської ради та розслідування діяльності департаменту і її очільниці Юлії Сиротинської за весь період існування муніціпальної варти, зареєстрована на сайті місцевих петицій 24 серпня, станом на 27 серпня підписали 339 осіб мешканців Луцької громади.

Нагадаємо, для того, аби петицію розглянула Луцька міська рада, потрібно протягом 14 днів зібрати під нею 300 підписів. А в цьому випадку на збір підписів пішло 3 дні.

«Зважаючи на скандальну протиправну діяльність структури департаменту та численні скарги громадян, доцільно ліквідувати дану організацію як не потрібну лучанам», – пише автор петиції.

Нагадаємо, у Луцьку працівники департаменту муніципальної варти забирають в людей, які торгують на вулицях овочами, квітами і фруктами, товар. Так, на вул. Привокзальній муніципали конфіскували у бабусі відра з фруктами та ягодами, а коли літня жінка намагалась забрати крам, зав'язалась шарпанина. Через кілька днів історія повторилась вже на вул. Ковельській.

Це викликало хвилю обурення у мешканців міста.

Валентин Мамосюк у петиції зазначає:

«Метою створення департаменту було виконання повноважень місцевого самоврядування щодо забезпечення на території міста законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів територіальної громади. Такі функції покладено на національну поліцію. Місту не потрібна "приватна армія", яка обходиться міському бюджету в мільйони гривень. Муніципальна варта показала, що виконує замовлення групи депутатів і абсолютно не виконує своїх прямих функцій. На Департамент постійно купуються різні предмети по завищеній ціні (камери GoPro, велосипеди, одях та взуття). Незаконні паркування "елітних" авто муніципали не бачать, натомість карають власників дешевих авто. Новеньки позашляховик, куплений за гроші бюджету міста, здійснює безнаказані поїздки на озеро Свитязь. Завдяки існуванню дублюючої структури поліція міста взагалі усунулася від виконання своїх обовязків - наведення порядку у місті».

Пісумовуючи, автор петиції від імені мешканців Луцька вимагає:

1. Ліквідувати департамент муніципальної варти.

2. Створити тимчасову комісію Луцької міської Ради чи будь-який інший орган (у межах компетенції міської ради) із розслідування та ревізії фінансової діяльності департаменту муніципальної варти та особисто пані Сиротинської. До комісії включити депутатів Яручика, Запотоцького, Вусенко, які доказали, що не приймають участь в "договорняках", представників громадськості та журналістів. Про роботу комісії звітувати на сайті міської ради та в пресі.

3. Звернутися до правоохоронних органів та ДФС з проханням провести перевірку діяльності департаменту за весь період і проаналізувати витрачання коштів.

4. Звернутися до правоохоронних органів області з проханням дати правову оцінку діяльності департаменту та його керівниці зі знесення торгових точок на Центральному ринку та взагалі дати пояснення законності існування такої "кишенькової поліції"!