Президент росії путін заявив про часткову мобілізацію громадян своєї країни.

Транслювало звернення путіна у середу, 21 вересня, вранці російське пропагандистське інформагентство "РИА "Новости".

"Для захисту росії, її суверенітету і цілісності вважаю за необхідне підтримати пропозицію про проведення часткової мобілізації", – сказав путін.

Укази підписані, мобілізація почнеться вже сьогодні.

За словами путіна, основні завдання «спецоперації» залишаються незмінними – звільнення всієї території Донбасу.

Також путін заявив, що росія «підтримає рішення, яке ухвалять жителі Донбасу, Запорізької та Херсонської областей» (очевидно, тут йдеться про «референдуми» про входження до складу росії).

Як заявив путін, призову будуть підлягати тільки громадяни, які перебувають у запасі і насамперед ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, мають певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід, перед відправкою в частини вони проходитимуть додаткову військову підготовку з урахуванням досвіду «спецоперації».

Уряду та Міноборони рФ дано доручення у найкоротші терміни визначити правовий статус бійців Донбасу – він, за словами путіна, має бути таким самим, як у кадрових російських військовослужбовців.

«При загрозі територіальної цілісності країни, для захисту росії та нашого народу ми безумовно використовуємо всі наявні у нашому розпорядженні засоби, це не блеф», – заявив путін.

Також Кремль опублікував повний текст підписаного путіним указу.

Згідно з ним, контракти про проходження військової служби продовжують дію до закінчення часткової мобілізації, за винятком випадків звільнення військовослужбовців.