Навесні школи готуються до випуску учнів, цьогоріч діти знову складатимуть ЗНО у вигляді мультипредметного тесту через збереження воєнної небезпеки. Міністерство освіти нині жорстко критикують через відсутність історії України серед обов'язкових предметів, тоді як математику на її фоні вважають не такою нагально потрібною в обов'язковому порядку.

Про те, що чекатиме випускників в рамках цієї вступної кампанії, в етері ГІТу розповів генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров.

Шаров розповів, що до обов'язкових екзаменаційних предметів увійдуть українська мова та математика, третім додатковим можна буде обрати на вибір історію України, іноземну мову: англійську, французьку, німецьку, іспанську, біологію, хімію або фізику.

Також цього року планується включити більше питань, порівняно з попереднім та подовжити час екзамену до 180 хвилин замість 120-ти. Прохідний бал тесту буде досягнутий при наданні мінімально 10% правильних відповідей з кожного предмета.

«Головне в національному мультипредметному тесті це його прогностична валідність, тобто цей тест має давати найкращий результат щодо того, що ті, хто його успішно здають потім є успішними студентами закладів вищої освіти. З цієї точки зору найбільш важливими є українська мова та математика, які вдвох дають дуже високу прогностичну валідність. Тому логіка депутатів, що два предмети, які дають найбільше прогностичну валідність і один предмет на вибір вступника, де він може показати те, чого він досяг в найбільш сильній твоїй стороні», — сказав Олег та додав, що це непоганий варіант і міністерство підтримує цю ідею народних депутатів.

В підсумку відносно того, що робити стурбованим гуманітаріям із обов'язковою математикою у списку, він відповів так:

«Вступна кампанія це не підведення підсумків навчання в школі, це набір тих, хто найкраще зможе вчитись в закладах вищої освіти. Ну і нарешті, шкільний курс математики — це не про вміння рахувати арифметично, а про сформованість системного мислення у вступників до закладів вищої освіти. Якщо у людини не сформувалося системне мислення, я дозволю собі сказати, що він банально ще не готовий до навчання в закладах вищої освіти».