Міністерство освіти визначило основні предмети мультипредметного тесту для випускників. Такими стали українська мова та математика. Суспільство обурилось чому математика стала важливішою за історію України, особливо під час війни. Також виникають питання щодо роз'єднання та виключення з екзаменаційної програми української літератури.

Про цю проблему в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з докторкою історичних наук Наталією Старченко.

Вона розповіла, що за дослідженнями антропологів етнічні спільноти характеризуються наявністю набору певних компонентів, які служать зв'язком для їх єдності, при цьому зауважила:

«Є одна характеристика, яка абсолютно необхідна для того, щоб група почувала свою окремішність, почувала себе нацією і це спільне походження. Те, що раніше називалось міф про походження, або спільна кров, тобто це той клей, який служить для ідентичності, а її ступінь залежить від нашого знання про минуле».

Також Старченко зазначила, що із початком повномасштабного російського вторгнення інтерес українців до історії України зріс в рази:

«Подивіться як цікаво люди відповідають на війну — потребою в своїй історії. Кількість переглядів історичних блогів зросла в сотні разів».
«Ця війна цивілізаційна, бо ми зіткнулись з тим, що з обох боків, в нас частково, люди розмовляють російською мовою, наша історія значною мірою закорінена в цей імперський наратив ще 19 століття, зараз ми з цим серйозно розбираємося, намагаємося сформувати український варіант історії і ніби в в якихось моментах історія та підходи в нас подібні. Проте, що нас абсолютно відрізняє від росіян — це наші цінності, які насправді формувались в ході нашої історії і навчання чи засвоєння дітьми цих цінностей може відбуватись тільки через літературу та історію, тобто через цей гуманітарний блок. Через те формується повага до права, ставлення до влади, стосунки одне з одним і маса інших дуже важливих речей для сучасного громадянина, що показується на дуже реальних речах із нашого минулого», — звернула увагу наприкінці пані Наталя.

Історія є визначальним фактором для національної самоідентифікації будь-якого українця, а література — культурної та ціннісної.