Сьогодні, 19 жовтня, в першому читанні Верховна Рада України проголосувала за заборону релігійних організацій, пов'язаних із росією.

Про те, чи може це рішення покласти кінець діяльності УПЦ МП в Україні, що передбачає законопроект, в етері ГІТу поговорили із релігійним експертои Тарасом Антошевським.

«Я дуже сподіваюся, що "цей потяг рушив у далеку дорогу", як колись у пісні співалось і "дорога" насправді буде доволі далекою», — поділився своїми враженнями пан Тарас.

Як пояснив Антошевський, в прийнятому законопроекті не йдеться про заборону московського патріархату. Законопроект має спонукати релігійні організації, які є частиною МП розривати із ним стосунки, а також мають бути внесені відповідні зміни до статутів і, якщо вони не будуть внесені, то Державна служба у справах етнополітики і свободи совісті має прореагувати та подати до суду.

Релігійний експерт зауважив, що справа не буде просуватися швидко:

«Для того, щоб зняти релігійну організацію через суд, може минути досить багато часу».

Також Тарас сказав, що не був впевнений у вдалому проведені й сьогоднішнього голосування:

«Днями я чув інформацію, що його подаватимуть таким чином, ніби незручний момент для голосування — коли буде замало присутніх депутатів у Верховній Раді. Навіть, ті, які колись підписалися під ним, не будуть присутні й не проголосують, але, як бачимо, проголосували навіть більше, ніж попередньо підписалися».

Наостанок Антошевський висловив сподівання, що в державі буде політична воля, щоб цей законопроект пройшов швидко й друге голосування.