Мало хто зауважив, але прямо зараз відбувається безпеково-політичне (чи по факту безпеково-економічне) зіткнення в церковній сфері:

Про це повідомляє Олексій Голобуцький на Цензон.нет.

З одного боку, Зеленський, РНБО, понад половина ВР https://www.facebook.com/dunda.sluganarodu/posts/pfbid0ApmaEjy2VtGn2rhrwTZsRWwpzBihg3sSWyU47i5ygA2VxWsXWhG77wi9XMd5tMGbl і СБУ лобіюють законодавчі зміни, що дадуть підстави для ліквідації РПЦвУ ака «УПЦ МП» (це указ президента №820 від 1.12.22 про введення в дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» https://hromadske.ua/posts/zelenskij-vviv-u-diyu-rishennya-pro-zaboronu-upc-mp-v-ukrayini та цього жовтня 7 пунктів до ККУ від В.Малюка – зміни до законів із розширенням переліків статей, за порушення яких суд має право припинити діяльність релігійної організації https://espreso.tv/sbu-proponue-radi-rozshiriti-yuridichnu-bazu-dlya-zaboroni-upts-mp-zmi ).

З іншого боку, сама РПЦвУ знайшла наближених до влади лобістів, щоб зробити нахабний фінт вухами – замість ліквідації провернути «об’єднання з ПЦУ», а оскільки «більше в менше не вливається» (парафій в РПЦ таки досі більше суто арифметично), то московська церква просто підімне під себе ПЦУ і розставить всюди власних промосковських ієрархів.

 Зважаючи на обсяги церковного майна (і земель) та кількість відкритих кримінальних проваджень і вже винесених вироків щодо представників «УПЦ МП» за колаборацію, державну зраду та інші серйозні статті, ви розумієте, наскільки важливо для нашої безпеки під час війни прикрити цю лавочку, причому в максимально ефективний і мінімально травматичний спосіб. Передусім, щоб не зачепило суспільство і громади. Ви розумієте. СБУ розуміє. РНБО розуміє. Президент розуміє.

 А знаєте, хто принципово не розуміє? Головний консультант кабінету керівника Офісу Президента Олег Гавриш. На початку вересня 2023 в мережу злили розмову Гавриша з головою пресслужби Хмельницької єпархії «УПЦ МП» протоієреєм Віталієм Козинчуком https://republic.com.ua/article/v-merezhu-zlili-rozmovu-golovnogo-konsultanta-%D1%94rmaka-z-chlenom-pres-sluzhbi-upcz-mp.html . Гавриш консультував УПЦ МП щодо вирішення конфлікту із побиттям військового в храмі УПЦ МП в Хмельницькому в квітні 2023. За це він отримав грамоту, за що дякує в розмові. Також співрозмовники обговорюють проведення переговорів між ієрархами ПЦУ та «УПЦ МП» щодо створення нової церкви з московськими попами на чолі. Гавриш зазначає, що в УПЦ МП більше парафій і тому вона не може підкорятися ПЦУ. І він обіцяє особисто порушувати питання переговорів перед Зеленським. 8 вересня Гавриш у ФБ (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02kJB8ZVniMKExaG7b3aF5dAd5zotdKKM4oZmCm96D9qtAF238Nk2kUNCKRFth5BA2l&id=100053991103218&locale=ru_RU ) підтвердив факт такої розмови і відповідних домовленостей. 

Політичний експерт Володимир Цибулько теж писав про цей діалог і дивні, м’яко кажучи, домовленості і гарантії, охарактеризувавши ситуацію як підготовку «церковного перевороту в Україні»: «Новий українській патріарх також має бути обраним промосковською більшістю, а отже бути лояльним до Москви. Гавриш налогошує, що часу обмаль та говорить, що готовий особисто піднімати питання таких переговорів перед Зеленським. В розмові згадуються вищі очільники УПЦ МП, що свідчить про системну роботу заради організації церковного перевороту в Україні» https://www.facebook.com/100000604640696/videos/622258483266993/ .

 І так, це той самий Гавриш, який ще в 2011 році в статті https://risu.ua/russkiy-mir-vmesto-tretego-rima_n48659 «Русский мир вместо Третьего Рима?» захищав концепцію власне «русского міра», наводив аргументи щодо того, що з його допомогою країни ЄС уникнуть втрати своєї християнської ідентичності, а православні України, Білорусі та Росії зможуть здійснити релігійно-культурну ідентифікацію. Тож дивуватися тут нема чому.

 Сайт «сильноправославних» журналістів СПЖ теж у вересні підтвердив спільні наміри РПЦвУ і Гавриша, причому одразу, не соромлячись, подали це як практично офіційну позицію ОП в цілому: «В Офісі Президента вважають, що УПЦ має об'єднатися з ПЦУ та обрати патріарха для України» https://spzh.news/ua/news/75870-v-ofisi-prezidenta-rozpovili-shcho-maje-zrobiti-upts-shchob-ne-strazhdati . Нахабно, але не так щоб геть безпідставно.

 І що дивує, Голова ВР Стефанчук в цьому питанні пішов на відверте викривлення даних: за наявності на початок літа 66% українців (за даними КМІС https://www.radiosvoboda.org/a/news-upc-mp-treba-zaboronyty-opytuvannya/32460337.html ), котрі підтримують негайне припинення діяльності «УПЦ МП», в інтерв’ю «Радіо Свобода» 23.09.23 він заявив, що, мовляв, у парламенті не знайдеться необхідних голосів для заборони діяльності «УПЦ МП», адже єдності з цього питання «немає не лише в «Слузі народу», але й в інших партіях» https://uazmi.org/news/post/f3502fc7f43cb6a1b0a6fc2b2fb70942 . Тобто, у виборців єдність явно є, а в парламентарів, котрим народ делегував представлення своїх інтересів, єдності нібито нема.

 Хоча це, звісно, вже краще, ніж позиція того ж Стефанчука ще в квітні 2022: що ліквідовувати підрозділ ФСБ (котрий саме тоді активно брав участь у війні, сприяв геноциду українців і вчиненню військових злочинів) треба не під час війни, а «після перемоги» https://risu.ua/stefanchuk-zakon-pro-zaboronu-upc-mp-treba-uhvalyuvati-pislya-peremogi_n128656 . З іншого боку, голова фракції СН Арахамія досі демонструє десь таку саму позицію: що поки є важливіші (економічні) питання, а активність підрозділів ФСБ в тилу під час воєнних дій – це «політичні позиції різних партій», і воно не актуальне https://glavcom.ua/country/politics/arakhamija-pojasniv-chomu-sluhi-vidtjahujut-zaboronu-moskovskoji-tserkvi-v-ukrajini-962696.html .

 При тому і Уряд, і ВР в цілому на цей момент готові підтримати всі необхідні рішення – розуміння безпекової потреби є. 6 жовтня депутат від СН Олег Дунда в ефірі телеканалу "Київ" повідомив, що голоси є із запасом. "Там вже не 226 голосів, там набагато більше. Там підписів вже близько 240, а реально голосів за 250. Тому, безумовно, і жодних сумнівів немає, що коли цей законопроєкт буде винесений до сесійної зали, він буде проголосований без проблем", - заявив нардеп. За його словами, голосування буде за урядовий законопроект, оскільки він є найбільш збалансованим (є навіть перелік підписантів – жодної анонімності чи приблизних оцінок, все точно https://glavcom.ua/country/politics/zaborona-moskovskoji-tserkvi-khto-za-i-khto-proti-spiski-deputativ-publikujutsja-upershe-961858.html ).

 ==

В підсумку виходить дійсно якийсь дивний чи то розкол, чи заколот, чи банальний... ну, назвемо це лобізм (ніхто ж не сумнівається в наявності у ФСБ, РПЦ чи «УПЦ МП» більш ніж достатніх ресурсів для оплати лобістських послуг, правда? особливо після моментального внесення застави в 33,3 млн за Пашу-Мерседеса).

 І я би не сказав, що шанс на лобійоване тим же Гавришем «об’єднання церков і очолення ПЦУ ієрархами «УПЦ МП» (тобто, фактично, перепідпорядкування автокефальної церкви знов Москві і ФСБ) аж такий низький. Якщо питання якісно затягнуть, то все можливо. Навіть під час війни.