Журналісти провели розслідування, як кіпрські фірми допомагали ключовим прихильникам російського режиму після повномасштабного вторгнення в Україну ховати багатства від санкцій.

Про витік, який отримав назву Cyprus Confidential, а також як кіпрські офшори пов’язані з нашими відомими олігархами в прямому етері ГІТу розповіла журналістка "Слідство.Інфо" Яніна Корнієнко.

За словами спікерки, це проєкт над яким працювали журналісти розслідувачі з 54-х країн світу, вони отримали доступ до 3,6 мільйона документів кіпрських провайдерів, які надавали послуги олігархам та мільярдерам по всьому світу. Розслідування виявило, як Кіпрські фірми допомагали ключовим прихильникам російського режиму після повномасштабного вторгнення в Україну ховати багатства від санкцій.

«У списку розслідування є дуже багато імен, але вже є інформація, що до вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року клієнтський реєстр кіпрського відділення PwC же включав 12 росіян, які перебували під санкціями в усьому світі через їхню участь у незаконній анексії українського півострова Крим у 2014 році та військовій агресії на Сході України», – повідомила пані Яніна.

Експертка зазначила, що серед персонажів про яких опублікували інформацію з витоку є ім’я відомого українського олігарха Ріната Ахметова.

«Журналістка з ICIJ Тетяна Козирєва дослідила документи, пов’язані з Рінатом Ахметовим, де виявила 60 офшорних компаній, переважно зареєстрованих на Кіпрі. У розслідуванні також показано, як український олігарх Рінат Ахметов тихо погодився купити лондонський пентхаус, паркувальні місця та інші об’єкти нерухомості приблизно за 122 мільйони доларів через підставну компанію, зареєстровану на Британських Віргінських островах. У відповідь на запитання про це, адвокати Ахметова заявили, що він є найбільшим платником податків в Україні»

Дізнавайтеся детальніше інформацію про розслідування у ВІДЕО: