Дослідження Британського Червоного Хреста показало, що біженці з України у Великій Британії мають підвищений ризик залишитися без даху над головою, і тисячі їхніх сімей можуть виселити вже взимку.

Про це пише " Європейська правда " з посиланням на The Guardian

Дослідження показало, що до кінця 2023/2024 фінансового року (тобто 31 березня 2024-го) 6220 сімей українських біженців подадуть заявки на отримання допомоги у зв'язку з бездомністю. Це на 13% більше, ніж у 2022/2023 фінансовому році.

Майже 5000 цих сімей, за прогнозами Британського Червоного Хреста, опиняться у ситуації "базової форми бездомності", тобто будуть змушені спати на вулиці, тимчасово жити у знайомих чи переселятися до гуртожитків.

За даними дослідників, сім'ї біженців з України мають вчетверо більший ризик стати бездомними, ніж інші сім'ї у Великій Британії. Для порівняння, у 2022/2023 фінансовому році 298430 британських сімей подали заявки на отримання допомоги у зв'язку з бездомністю.

У звіті зазначається, що такий підвищений ризик для українців пов'язаний із ризиком розриву відносин із господарями, мовним бар'єром та труднощами в орієнтації на ринку житла.

На сьогодні до Британії прибули понад 192 тисячі біженців з України. Вони прибувають за двома основними державними програмами: Homes for Ukraine, в рамках якої біженців приймають британські сім'ї, та Ukraine Family Scheme, яка дозволяє українцям приїхати до родичів, які оселилися в Британії.

У жовтні Рахункова палата британського уряду підрахувала, що майже 5000 сімей українців, які приїхали до Великобританії в рамках урядової програми Homes for Ukraine, є безпритульними або перебувають під загрозою втрати даху над головою.