Українська студія STELLARIUM, заснована у Луцьку, анонсувала Famine Way ("Голодний шлях") — пригодницьку 2D-гру про Голодомор.

Про гру, ідею її створення, а також, як її пройти в прямому етері ГІТу розповів керівник проєкту Famine Way та співзасновник STELLARIUM.gaming Матвій.

За його словами, команда працює над тим, щоб проєкт поширювався на широку аудиторію.

«Голодомор — це явище про яке багато хто не знає. Існують документи, але люди не цікавляться цим. Ми вибрали найбільш болючий та травматичний період у 1932-1933 роках, адже це пікова точка штучного винищення українців, і це те, що найлегше донести до аудиторії», — повідомив керівник проєкту.

Як розповів Матвій, ідея створення гри виникла в серпні 2023 року.

«У нас із співзасновницями в один момент стався невеликий конфлікт в команді й частина учасників відділилася, тому ми вирішили передивитися наші пріорітети та цілі. Прийняли рішення вести новий проєкт на тему, яка поєднувала би українську історію і мала б відповідний меседж», — додав пан Матвій.

Сюжет гри розгортається у мертвому селі Харківської області. Герої — це Оленка та її супутник-журавель. Мати та сестра дівчинки помирають, а брат та батько беруть все найцінніше й відправляються в пошуках їжі, проте зникають безвісти. Оленка переживає велику трагедію і тому втрачає здатність говорити.

«Однією з особливостей нашої гри є те, що ми прибрали вербальну комунікацію, бо питання голодомору це не та гра, де ти хочеш ходити та спілкуватися з кимось, тому ми змістили акцент на аудіовізуальний аспект та наратив», — наголосив гість етеру.

«Famine Way» комунікує з гравцем на тому рівні, як і Оленка. Дівчина через малюнки відображає свій внутрішній стан, а альбом та сопілка — це спогад про сім'ю. У неї час від часу бувають панічні атаки і саме гра на сопілці, яку їй зробив брат, допомагає побороти ці прояви стресу. Розробники вирішили використати російську мову, як тригер який провокує панічні атаки в дівчинки, щоб показати вороже ставлення до всього радянського.

«Історія головної героїні гри є збірним образом багатьох історій постраждалих від трагедії. Кожну деталь збирали з різних спогадів очевидців, які пережили це горе, документальних фільмів та книг», — розповів чоловік.

Гру розробники зробили недовгою, щоб гравець зміг пережити цей досвід та зробити відповідні висновки.

« Сюжет можна пройти десь за 2 години.  Кінцівку плануємо залишити відкриту.  Ми хочемо, щоб в людини були емоції під час проходження гри, а по завершенню її, щоб вони спонукали до роздумів та аналізу пройденого шляху», — зазначив спікер.

На закінчення гри планують додати інтерактивні титри зі спогадами та історіями очевидців або родичів людей, які пережили голодомор і зробити невеличку присвяту пам'яті українців. Гра психологічно важка, тому грати в неї можна з 16 років, щоб це не мало психотравмувальний досвід.

Де можна знайти та придбати "Голодний шлях", дізнавайтеся у ВІДЕО: