Ветеран російсько-української війни, журналіст та радник Центру стратегічних досліджень Костянтин Ільченко провів розслідування щодо фактів зловживань і корупції з боку деяких посадовців Фонду Держмайна та підпорядкованого йому ПАТ «Центренерго». Через це останнє подало позов на нього і вимагає 200 тисяч гривень моральної компенсації.

У цій справі 28 листопада відбулося чергове судове засідання в Шевченківському районному суді міста Києва.

Про деталі розслідування та судову тяганину з «Центренерго» Ільченко розповів у прямому етері ГІТу.

За його словами, корупційні справи в «Центренерго» він розслідує ще з 2020-го року.

«Деяких директорів нам вдалося збити з керівних посад, але система не змінюється — одні йдуть, інші приходять, все повторюється», — говорить він.

Костянтин Ільчеко пояснює, що йому вдалося отримати Акт ревізії Державної аудиторської служби України щодо роботи "Центренерго" протягом 2021-го року. В документі, — каже він, — йдеться про великі збитки для держави.

«Як виявилось, за неповний календарний рік збитки, що були нанесені керівництвом «Центренерго» для держави, становили майже 14 мільярдів гривень, з них — майже 7 мільярдів були фізичними коштами, які сьогодні, наприклад, були на рахунку, а завтра — дивним чином відправились на офшори», — наголосив радник Центру стратегічних досліджень.

Держаудитслужба не зверталася до правоохоронних органів, — говорить Ільченко, — оскільки в ревізійному акті йшлося про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, а керівництво «Центренерго», відповідно, просто приховувало наявність такого документа.

«Коли я знайшов і оприлюднив цю інформацію, написав різні публікації, дав свої коментарі щодо ситуації, тоді й розпочався скандал», — зауважив він.

Чоловік розповів, що своїми викриттями зачепив «енергетичну мафію». Додає: це особи, які займають найвищі посади в державі і які є інструментом розкрадання грошей.

У травні 2023 року Костянтин Ільченко в блозі для "Цензор.нет" писав, що тодішній голова Фонду Держмайна (нині — міністр оборони України) Рустем Умеров без конкурсу, застосовуючи тиск на членів Наглядової ради "Центренерго", зміг протягнути на посаду генерального директора товариства Володимира Єгорова. Єгоровим начебто були розроблені та реалізовані схеми продажу електричної енергії за цінами нижче ринкових та собівартості.

Як зазначав Ільченко у своєму матеріалі, крадена електроенергія йшла через фірму-прокладку, яка передавала її ТОВ «Артлекс-Енерджі». В цьому підприємстві Єгоров мав 89% власності. Далі вкрадене йшло в Румунію за європейськими цінами. Відповідно, «навар» був космічний і весь проходив повз касу держбюджету.

«Через викриття таких фактів "енергетична мафія" вирішила з мене зняти моральну шкоду у 200 тисяч гривень. Вона намагалася переконати мене, щоб я видалив свої публікації, але цього не буде, бо кожне моє слово про цих корупціонерів документально підтверджено», — наголосив експерт.

Коли буде наступне засідання суду між Костянтином Ільченком і "Центенерго", а також на які рішення від представників Феміди варто очікувати, дивіться у ВІДЕО: