Верховна Рада прийняла законопроект 10037, яким військовий ПДФО було переспрямовано з бюджету місцевих рад до державного. За передачу ПДФО з місцевих бюджетів до державного проголосували 253 нардепи, серед яких волинські: Ірина Костанкевич, Валерій Стернійчук та Ігор Гузь.

В чому проблема прийнятого закону та які труднощі він створює місцевому самоврядуванню, в етері Громадського Інтерактивного телебачення розповіла виконавча директорка регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук.

Асоціація міст України виступала проти того щоб військовий ПДФО спрямовувався до держбюджету, до того ж заднім числом. Кошти мають надійти до держбюджету рахуючи з 1 жовтня 2023 року.

Конончук звернула увагу на цей факт:

«Цей податок надійшов вже у бюджети громад. Він був розподілений і на сьогоднішній день фактично витрачений. Радою прийняли, відповідно, цей закон, який вносить зміни до Бюджетного кодексу України і передбачає, що ПДФО із зарплати військових — це не лише військові, а також представники силових відомств, які залишаються працювати в громадах — буде тепер переспрямований до державного бюджету. З бюджетів громад будуть вилучені ті кошти, які фактично вже були розподілені».

Як пояснила пані Мар'яна, ці кошти вже скерували на утримання закладів охорони здоров'я, освіти, на необхідні видатки органам місцевого самоврядування та допомогу Збройним силам України.

«Тому це великий біль для органів місцевого самоврядування на сьогоднішній день перераховувати свої бюджети до кінця року, бо цей податок був вилучений серед року», — підсумувала виконавча директорка АМУ.

Докладніше про цю проблему дивіться у відео: