Не так давно ДБР виявили мільйонні статки у головного лісівника Рівненщини Віталія Суховича. Цей випадок показав масштаби відмивання коштів на чорному ринку в цій галузі.

Про схеми, на яких лісівники заробляють мільйони, в етері Громадського інтерактивного телебачення розповів експерт з питань функціонування ринку лісоматеріалів Даніїл Маландій.

З його слів, ДБР висвітлив випадок із незаконним збагаченням Суховича, як досягнення у подоланні проблеми тіньового бізнесу в лісовій галузі, проте в реальності це не так.

«Я наполягаю на тому, що реформа, яку зараз так впевнено впроваджує ДП "Ліси України" — не є такою. Тому що всі кадрові рішення, які приймалися, спрямовані на те, щоб зберегти систему відносин між керівництвом ДП і його структурними підрозділами в тому ж вигляді, в якому вона існувала до реформи», — наголосив Маландій.

Він зауважив, що це квазі-реформа і насправді були збережені всі тіньові схеми із генерації прибутку, які використовуються у лісових господарствах.

Як пояснив пан Даніїл, схема полягає у тому, що існує електронний облік деревини, який веде Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр, а задачею лісництв є применшення в звітності кількості цієї деревини.

«Якщо просто, лісник на кожну колоду має набити бірку, яка містить інформацію про сортність та об'єм. Діяльність всіх лісників спрямована на те, щоб занижувати сортність та об'єм, принаймні вони завжди будуть цього прагнути», — підсумував він та додав, що ситуація також ускладнюється монополізацією галузі.

Детальніше про цю тему дізнавайтесь у ВІДЕО: