Китай постачає в росію техніку, необхідну для продовження війни в Україні, незважаючи на міжнародні санкції та експортний контроль.

Про це пише Wall Street Journal із посиланням на дані російської митниці, надані Центром передових оборонних досліджень C4ADS.

Митні документи показують, що китайські державні оборонні компанії постачають навігаційне обладнання, технології глушення та деталі винищувачів російським державним оборонним компаніям, які під санкціями.

Це лише деякі з десятків тисяч поставок товарів подвійного призначення – продукції, що має як комерційне, так і військове застосування, – які росія імпортувала після 24 лютого згідно з митними документами. Більшість поставок товарів подвійного призначення – від державних та приватних компаній Китаю.

Підтримка Китаєм росії, яка веде війну в Україні, мала стати предметом обговорення під час поїздки держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна цими вихідними. Поїздку відклали на невизначений термін у п'ятницю після того, як Пентагон заявив, що на початку тижня він відстежив китайський розвідувальний аеростат над континентальною частиною США.

Російські міністерства закордонних справ, оборони та економіки не відповіли на прохання про коментар.

"Росія має достатній технологічний потенціал для забезпечення своєї безпеки та проведення спеціальної військової операції. Цей потенціал постійно вдосконалюється" , – сказав прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков.

Хоча росія здатна виробляти більшу частину основних військових потреб усередині країни, вона значною мірою залежить від імпорту технологій подвійного призначення, таких як напівпровідники, необхідні для ведення сучасної війни.

Західні офіційні особи заявили, що їхня кампанія економічного тиску, розпочата в лютому минулого року, підірве військову машину Москви, націлившись на експорт до росії таких товарів, як комп'ютерні чіпи, інфрачервоні камери та радіолокаційне обладнання.

Але митні та корпоративні звіти показують, що росія все ще може імпортувати ці технології через країни, які не приєдналися до очолюваних США зусиль щодо відсікання Москви від світових ринків. Багато з контрольованих експортних товарів, як і раніше, надходять через такі країни, як Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати, уряди яких західні чиновники звинувачують у порушенні санкцій та контролю. Турецькі чиновники заявили, що санкції неефективні і що Анкара відіграє важливу роль як посередник у відносинах з росією. Під тиском США Туреччина пішла на припинення деяких фінансових та ділових зв'язків. Посольство ОАЕ у Вашингтоні не надало коментарів.

WSJ проаналізував понад 84 тисячі поставок, зареєстрованих російською митницею після того, як Захід почав кампанію економічного тиску, зосереджену на товарах, які адміністрація Байдена відзначила як критично важливі для російських збройних сил. В офіційних російських митних документах, які, за словами C4ADS, можуть включати не всі записи, докладно описується кожне постачання в країну із зазначенням дат, вантажовідправників, одержувачів, покупців, адрес та описів товарів. Журнал також визначив за цими записами понад десяток російських і китайських компаній, проти яких США ведуть кампанію тиску на росію, а також інші санкційні програми.

"Незважаючи на міжнародні перевірки та санкційні протоколи, надійні дані про світову торгівлю показують, що китайські державні оборонні компанії продовжують відправляти деталі військового призначення російським оборонним компаніям, які потрапили під санкції. Ці російські компанії були зафіксовані як такі, що використовують ці ж типи деталей безпосередньо у війні Росії в Україні", - сказала Наомі Гарсія, аналітик C4ADS.

Для посилення міжнародної кампанії тиску американські чиновники заявили, що вони розслідують експорт забороненої продукції та ділові угоди, намагаються домогтися дотримання санкцій за допомогою дипломатичних контактів по всьому світу, а також заявили, що готують санкції проти нових об'єктів, які, як вважається, сприяють війні Кремля.

У середу Міністерство фінансів США додало до списку санкцій майже два десятки фізичних осіб і компаній, які імовірно використовуються для закупівлі зброї та інших товарів для російських державних оборонних підприємств.

Незадовго до повномасштабного нападу росії на Україну в лютому минулого року президент росії владімір путін та лідер Китаю Сі Цзіньпін оголосили про партнерство "без обмежень", спрямоване на протидію США. Після вторгнення Пекін спробував знайти обережний баланс, заявивши, що він виступає проти війни в Україні, зберігаючи відкриті дипломатичні, фінансові та торгівельні зв'язки з росією.

"Твердження про те, що Китай надає "допомогу" росії, не має під собою фактичної основи, а є суто спекулятивним і навмисно роздутим", - заявив журналу Лю Пеньюй, представник посольства Китаю у Вашингтоні.

Лю повторив давно прийняту в Пекіні думку про те, що Китай виступає проти того, що він називає "односторонніми санкціями, які не мають підстав у міжнародному праві".

Водночас китайська державна оборонна компанія Poly Technologies 31 серпня 2022 року поставила навігаційне обладнання російській державній військово-експортній компанії ВАТ "Рособоронекспорт" для військово-транспортних вертольотів М-17. Раніше того ж місяця китайська електронна компанія Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. поставила "Рособоронекспорту" – через узбецьку державну оборонну компанію – телескопічну антену для військової машини RB-531BE, яка використовується для глушіння зв'язку. 24 жовтня Китайська державна авіабудівна компанія AVIC International Holding Corp. поставила компанії AO Kret, дочірній компанії державного оборонного гіганта "Ростех", що потрапив під санкції, запчастини для винищувачів Су-35 на суму 1,2 мільйона доларів.

Генеральний директор Fujian Baofeng Electronics Co. Ванг Шаофен заявив, що, можливо, третя сторона незаконно використовує назву його компанії, і що в ній немає слова "Nanan". Він також сказав, що його компанія не виробляє телескопічні антени і не має даних про постачання будь-якої узбецької державної оборонної компанії.

"Цей звіт не має під собою фактичної основи та не відповідає дійсності", - сказав Ванг.

У документах Федеральної комісії зв'язку США, поданих компанією Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. на продаж у США двосторонніх радіостанцій, зазначені однакові контактні дані та стоїть підпис "Ванг Шао Фен".

Інші китайські та російські фірми не відповіли на прохання про коментар.

У минулому російські чиновники заявляли, що вони адаптуватимуться до західної кампанії санкцій, звернувшись до Азії, включаючи Китай.

Серед інших іноземних державних постачальників, виявлених у митних даних - China Taly Aviation Technologies Corp., закупівельний підрозділ Департаменту обладнання ВПС Китаю. Китайська авіаційна компанія не відповіла на прохання про коментар.

Серед поставок цієї компанії були деталі, відправлені 4 жовтня російському державному ракетному підприємству "Алмаз Антей", що перебуває під санкціями, для використання в мобільній установці радіолокації 96L6E. Росія використовує радар для виявлення ворожих винищувачів, ракет та безпілотників у складі своєї зенітно-ракетної системи С-400, яка використовується в Україні, за даними аналітиків озброєнь. Російська фірма не відповіла на прохання про коментар.

"Крет" та безліч інших російських компаній, що укладають контракти з державними розвідувальними, військовими та охоронними службами, також використовували приватні китайські фірми. Sinno Electronics, проти якої наприкінці минулого року Міністерство фінансів США ввело санкції за нібито закупівлю заборонених товарів для російського оборонного сектору, була одним із найактивніших експортерів товарів подвійного призначення, відправивши з квітня по жовтень понад 1300 партій на суму понад 2 мільйони доларів, згідно з митним даним. Ні Kret, ні Sinno Electronics не відповіли на прохання про коментарі.

Дані також свідчать про постачання китайських квадрокоптерів DJI до росії після запровадження санкцій та експортного контролю. Військові аналітики кажуть, що безпілотники використовуються російськими військами для виявлення та спостереження за українськими військами, а потім для завдання по них артилерійських ударів.

Згідно з митними документами, деякі з цих дронів поставляються безпосередньо китайським роздрібним продавцем російським дистриб'юторам, але інші квадрокоптери DJI прямують транзитом через Об'єднані Арабські Емірати. Посольство Еміратів у Вашингтоні не відповіло на прохання про коментар.

DJI заявила, що компанія виступає проти військового використання своїх дронів, призупинила свою діяльність у росії у квітні і вимагає від своїх глобальних агентів дотримання відповідних вимог. Проте додала:

"Ми не можемо зупинити користувачів чи організації від купівлі в країнах чи регіонах, відмінних від росії та України, а потім транспортування чи передачі їх до росії та України".

За словами американських чиновників, серед постачань, критично важливих для воєнних зусиль Москви, - комп'ютерні чіпи, які використовуються у зброї, спрямованій проти українських військ та інфраструктури, а також в електронних схемах для супутникових систем геолокації, радіозв'язку, спостереження та навігації.

Експорт таких чіпів та супутніх компонентів скоротився більш ніж удвічі після того, як США та їхні союзники вперше запровадили суворі обмеження на експорт, згідно з митними документами. Однак ці обсяги швидко почали зростати і до жовтня досягли майже 33 мільйонів доларів, що трохи менше середньомісячного рівня 35 мільйонів доларів, який росія досягла з того часу, як США почали вводити проти росії санкції в 2014 році після того, як армія Путіна окупувала Крим, відповідно до проведеного журналом аналізу митних документів Росії та бази даних Comtrade Організації Об'єднаних Націй.

На відміну від попередніх режимів експортного контролю, які забороняли прямі поставки певних товарів подвійного призначення, західна влада в лютому заявила, що вона націлена на весь ланцюжок поставок. Це означає, що перевалка - товари, вироблені в третіх країнах з використанням американських товарів подвійного призначення, таких як чіпи, які потім поставляються в росію, - також є метою.

Silverado Policy Accelerator, вашингтонський аналітичний центр, який прагне підвищити конкурентоспроможність США, в опублікованій цього місяця доповіді заявив, що росія все більше покладається на перевалку товарів подвійного призначення через Китай, і особливо Гонконг, для задоволення своїх військових потреб.

"Ці заходи мали досить значний вплив на можливості Росії, - каже Сара Стюарт, виконавчий директор Silverado, маючи на увазі союзницькі санкції та експортний контроль, - але вони ще не завдали смертельного удару".

Для китайського лідера Сі Цзіньпіна близькі стосунки з російським колегою владіміром путіним стають дедалі токсичнішими на тлі непередбачуваних та агресивних дій господаря Кремля. У Пекіні розуміють, що вирішити проблеми глобального характеру можна лише при взаємодії з Заходом. Але США та Європа навряд чи будуть готові заплющити очі на відносини Китаю з рФ і, очевидно, вимагатимуть від Пекіна зробити свій вибір, перш ніж самі погодяться простягнути йому руку.