росія припинила свою участь у зерновій угоді та заблокувала судноплавство в Чорному морі.

Кораблі рф попереджають судна про те, що вони будуть знищені, як такі, що виступають на боці України у війні.

Чи є наразі можливість нищити російські кораблі та відправляти їх за славнозвісним крейсером «москва», чого остерігаються окупанти в морі та чи є для України пріоритетним знищення російського флоту, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з капітаном I рангу запасу, заступником начальника штабу військово-морських сил Збройних сил України (2004-2020рр.) Андрієм Риженко.

«Зараз росіяни тримають свої кораблі поза межами радіусу дії наших ракетних систем "Нептун" і "Гарпун". Вони знають, що ми можемо ракету запустити і досить швидко, тому вони на відстань ракетного удару не наближаються. Проте авіація їх працює», — окреслив ситуацію пан Андрій.

Також він розповів про можливість ураження ворожих кораблів іншими видами озброєння:

«Вони знають, що в нас з'явились морські дрони, їх остерігаються, це для них загроза, вони це розуміють, також вживають заходи. Вони поставили додаткові гармати зенітні практично на всі кораблі зараз. Була інформація, що гарматні системи там 25-30 мм, які були побудовані ще в 40-вих роках минулого сторіччя, але для цієї мети вони в принципі працюють, плюс кулемети. Ще там здійснили збільшення варт спостереження на кораблі — додатковий персонал, прилади нічного бачення і тд. Поява морських дронів дає нам можливість також протидіяти далі, ніж дальність дії наших ракетних систем, але до цього нам потрібні певні умови, в основному це інформація по цілі. Проте це можливо і я думаю, що це буде робитись».

Підсумовуючи, Риженко зазначив, що вважає одним з основних пріоритетів для знищення Україною є ворожі ракетні кораблі, які стріляють по нам ракетами «Калібр»: 2 фрегати, 3 ракетних корвети і 4 підводних човни.

Більше про ситуацію на морі, дивіться у відео: