30 липня три цивільних вантажних судна, попри погрози росії, яка одноосібно покинула зернову угоду, зайшли у порти Одещини.

Про російську блокаду у Чорному морі, яка наразі ситуація довкола зернової ініціативи, як днями трьом суднам таки вдалось дійти до українських портів та як росіяни можуть надалі перешкоджати руху суден, в етері ГІТу розповів капітан I рангу запасу, заступник начальника штабу військово-морських сил Збройних сил України (2004-2020рр.) Андрій Риженко.

«З 24 лютого росіяни оголосили зоною забороненого доступу північно-західну частину Чорного моря, виставили туди кораблі, направили літаки. Протягом перших днів вони таким силовим шляхом заблокували все судноплавство наших портів на Чорному морі із зовнішнім світом, навігація зупинилась фактично. До цього часу ситуація не змінилась», — розповів Риженко.

Після цього з росією домовились про створення зернового коридору, яким зерно з України, попри постійні перешкоди рф, таки вдалося відправляти до інших країн, зокрема Африки.

Щодо виходу рф з зернової угоди та її подальших дій, пан Андрій сказав:

«Знаємо, що з 17 липня угода в принципі призупинена, а зараз росія знову поновила оцей район забороненого судноплавства: там знаходяться їх кораблі, літають літаки. Зараз ці кораблі здійснюють опитування суден і доводять до них інформацію, що захід суден до українських портів на Чорному морі вважається участю на боці України у війні».

Також він поділився своїми припущеннями, як 3 судна таки змогли дістатись українських портів на Дунаї:

«Я думаю, що скоріш за все вони йшли по межах територіального моря Румунії. Хочу нагадати, що росія поки не наважується до цієї групи зони забороненого доступу включати територіальні води Болгарії та Румунії, тому що це буде відкритим проявом агресії щодо суверенітету країни НАТО».

Наостанок Риженко зазначив, що рф може і надалі шкодити, вчиняти провокації, диверсії у вигляді використання морських мін.

Більше про ситуацію дивіться у відео: