2 січня окупанти здійснили одну з наймаштабніших комбінованих атак на Україну.

Про особливості цієї атаки, які ракети окупанти застосували  та як українським силам ППО вдалося збити більшість цілей, в етері ГІТу розповів військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

З його слів, під час цієї атаки росіяни не використали нічого нового, але особливість цієї атаки — в її широкомасштабності. росіяни намагались використовувати певні тактичні прийоми для обходу української протиповітряної оборони, для чого маневри групами шахедів та крилатих ракет.

Зокрема, експерт розповів про застосовані російські рвкети "аналоговнєт":

«Щодо Х-47М2 — це похідна від балістичної ракети наземного базування "Іскандер", яка пристосована для підвіски на літаки. З точки зору технології якоїсь особливості вона не становить», — зазначив він та додав, що ці ракети відомі давно і єдиною їх перевагою є приналежність до розряду високошвидкісних, що ускладнює перехоплення.

Як зазначає Андрій Харук, в Україні є комплекси, які здатні перехоплювати такі ракети:

«Це стосується Patriot, але деякі з модифікацій. Тому що це система відкритою архітектури, яка дозволяє гнучко її конфігурувати, використовуючи ракети кількох типів, які суттєво різняться ціною. Поряд з тим ми маємо принаймні один комплекс SAMP/T, який теж може перехоплювати балістичні ракети. Вочевидь ці засоби спрацювали, що дозволило досягти знищення усіх "Кинджалів", які були запущені з російських носіїв МіГ-31К».

Нагадаємо, вчора Генштаб повідомив про те, що ворог завдав 66 авіаційних ударів, у тому числі дронами типу “Shahed-136/131”, здійснив 2 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та понад 100 постраждалих й поранених цивільних осіб, серед яких і діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 100 приватних житлових та багатоквартирних будинків, інша цивільна та промислова інфраструктура в Київській, Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.

Детальніше про атаку та застосоване окупантами озброєння дивіться у ВІДЕО: