2 січня по Україні окупантами було випущено 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 та 3 крилаті ракети «Калібр».

Про результати відбиття цієї атаки, в етері Громадського інтерактивного телебачення розповів військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

Нагадаємо, вчора Силами протиповітряної оборони збили 59 з 70 крилатих ракет і всі 3 «Калібри», випущені росіянами по Україні.

Експерт зазначив, що це дуже хороший показник для будь-якої протиповітряної оборони.

Про особливості збитих ракет пан Андрій сказав:

«Такі ракети летять не за балістичною траєкторією, а, так званою, крейсерською, тобто, як звичайний літак. Як правило на невеликій висоті, при відносно невеликій швидкості. Переважна кількість таких ракет є дозвуковими, тому ми їх можемо бачити та фіксувати на відео під час прольоту».

Як приклад, він згадав про відео, де три ракети потрапили у кадр. Також вчора очевидцями було зафіксовано падіння ракети у річку Дніпро.

Через свої особливості, як пояснив експерт, вони є відносно простими цілями для ППО.

ПЗРК, зенітні кулемети та установки «Gepard», які використовуються українськими військовими, є достатньо ефективними для боротьби з крилатими ракетами, — підсумував Харук та додав:

«Використовувати доводиться все, що є під рукою, через величезну кількість цих цілей і широту фронту, по якому вони заходили».

Більше про вчорашню ворожу атаку дивіться у ВІДЕО: