Аргентина знову заявила про свої «законні та безстрокові права» на Фолклендські (Мальвінські) острови, Південну Джорджію та Південні Садвічеві острови.

Чи можуть вимоги Аргентини призвести до ще одного збройного конфлікту в світі, в етері ГІТу розповіла експертка програми дослідження Латинської Америки та Карибського басейну центру «Українська призма» Анастасія Косенко-Сологуб.

З її слів, Аргентина не вперше висуває свої претензії:

«Вона завжди апелювала до того, що Велика Британія окупувала її суверенну територію ще в 1833 році та називає Фолкленди саме Мальвінами».

Також Анастасія висловилась щодо можливості загострення ситуації до стану збройного конфлікту:

«В офіційній заяві Аргентини не йшлося про те, що вона має наміри здійснити якусь агресію. Йшлося саме про початок проведення мирних перемовин».

Хоча, за словами експертки, аргентинці пам'ятають про свою поразку у 1982 році. Тоді під керівництвом аргентинського диктатора Леопольдо Галтьєрі, розпочалась військова операція з метою повернення влади над островами та підтримки його диктатури.

При цьому поразка позначилась на аргентинцях, що з тих пір зробило територіальне питання принциповим.

«Чи можливо, щоб це питання переросло в умовну військову інтервенцію Аргентини зараз — не думаю. Зараз досить великі проблеми з економікою цієї країни, тому, думаю, аргентинське керівництво перш за все зосереджене на вирішенні економічної ситуації», — підсумувала Косенко-Сологуб.

Детальніше про цю ситуацію дивіться у ВІДЕО: