На офіційному сайті Міністерства закордонних справ Аргентини 3 січня була опублікована заява, у якій закликали Великобританію до початку проведення перемовин щодо приналежності Фолклендських (Мальвінських) островів, Південної Джорджії та Південних Садвічевих островів.

Про цю ситуацію, як на це реагує Великобританія, в етері Громадського інтерактивного телебачення поговорили з експерткою програми дослідження Латинської Америки та Карибського басейну центру «Українська призма» Анастасією Косенко-Сологуб.

Як вона зауважила, заява не була раптовою, адже це питання підіймається не один рік. В 2021 році під час Саміту Організації американських держав була укладена спільна декларація, в якій зазначали, що Аргентина та Велика Британія мають якомога швидше розпочати переговорний процес щодо приналежності островів.

Поки Об'єднане королівство ніяк не відреагувала на претензію Аргентини, проте, — зазначає експертка, — в 2013 році Великобританія провела референдум на Фолклендських островах і більшість мешканців висловили своє бажання залишитись її заморською територією.

«Десь 98% тоді висловились "За" і з того, що писала преса — лише три мешканці проголосували проти. Тому Великобританія неодноразово наголошувала на тому, що мешканці Фолклендів висловились за перебування в її складі», — додала Анастасія.

При цьому, з її слів, для пересічного аргентинця Мальвіни безперечно є територією Аргентини.

Що стосується Великобританії, — каже Косенко-Сологуб, — вона не відступить з огляду на результати референдуму. Окрім того, навколо островів з 2010 року проводились розвідки родовищ нафти, хоча поки результатів щодо віднайдення сировини придатної для експропріації — немає.

Більше про цю ситуацію дивіться у ВІДЕО: