Фахівці ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» здійснили щоденний моніторинг захворюваності серед населення області інфекціями, котрі пов'язані з можливими підтопленнями окремих територій та їх наслідком – мікробіологічним забрудненням питної води.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Адже відбуваються підтоплення не лише домогосподарств і сільськогосподарських угідь, а й сміттєзвалищ, хлівів, надвірних туалетів та колодязів. У зв’язку з цим зростає ризик спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Читайте також: «Ситуація складна», — голова Забродівської громади про зимовий паводок на Волині. ВІДЕО

Лабораторії нашого центру готові до безперебійної роботи в умовах повені та паводків.

Загрозою епідблагополуччя населення області в останні роки є сальмонельоз, ротавірусна інфекція і вірусний гепатит А, котрі можуть розповсюджуватися і водним шляхом.

Читайте також: Паводок продовжується: яка ситуація на водоймах Волині через сніжну та дощову зиму. ВІДЕО

Реєструється прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності вірусним гепатитом А, в 2023р. захворіло 29 осіб. При цьому 69% від числа захворілих – це мешканці Камінь-Каширського та Ковельського районів.

За даними оперативних інформацій рівень захворюваності гострих кишкових інфекцій помірний, спалахів не зареєстровано.

Нагадаємо: На Волині рекордний паводок на річці Стохід. ВІДЕО

Фахівцями центру досліджено понад 100 проб питної води з джерел централізованого господарсько-питного водопостачання за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

З них не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками 4 проби, за санітарно-хімічними - 6 (у Володимирському та Камінь-Каширському районах).

Дослідження питної води Луцького комунального водопроводу не виявили відхилень від нормативів, це також підтверджують щоденні повідомлення КП «Луцькводоканал» про якість питної води, що надходить в централізовану систему питного водопостачання. З джерел децентралізованого водопостачання досліджено 46 проб води з колодязів, з яких 13 не відповідали за мікробіологічними показниками у селах: Поворської ТГ, Забродівської ТГ Ковельського району та 2 - Зимнівської ТГ Володимирського району. З метою запобігання виникнення спалахів кишкових інфекцій проведено знезараження питної води у відповідних колодязях та надіслані листи головам місцевих органів самоврядування з рекомендаціями про тимчасову заборону використання води з досліджених джерел для пиття та приготування страв.

Працівники структурних підрозділів продовжують проводити регулярні моніторингові дослідження питної води децентралізованих джерел водопостачання на територіях, що зазнали підтоплення.

«Наголошуємо! Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції», - йдеться у повідомленні.

Фото Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб