За останні тижні російські окупаційні війська втратили до 15 літаків в українському небі: багатоцільові Су-30 та бомбардувальники Су-34. Блискучі операції були проведені Повітряними силами ЗСУ на Херсонському, Маріупольському та Одеському напрямку.

Варто зазначити, що операція Сил оборони України зі збиття п'яти винищувачів вже претендує на світовий рекорд. До цього кращим результатом вважалося ураження ізраїльською армією одразу чотирьох літаків.

Зауважу, що подібні операції є результатом ретельно продуманого та бездоганно виконаного чіткого плану дій.

Су-34 – всепогодний, двомісний винищувач-бомбардувальник, розроблений у ДКБ Сухого для здійснення точних ракетно-бомбових ударів по наземних цілях в оперативній і тактичній глибині, а також для ураження повітряних цілей. Може розвивати швидкість до 1900 км/год на висоті до 14,6 км.

Су-30 – двомісний багатоцільовий винищувач 4-го покоління, призначений для далекого патрулювання, супроводу літаків дальньої авіації, радіолокаційного спостереження, наведення і управління, а також використання як навчально-бойового літака. Здатний виконувати бойові дії, пов'язані з великою дальністю і тривалістю польоту і ефективним управлінням групою винищувачів. За рахунок встановлення нових ракет і системи управління озброєнням, було значно підвищено бойову ефективність літака. Розвиває максимальну швидкість до 1350 км/год біля землі та 2125 км/год на висоті.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну на озброєнні у рф було приблизно до 150 Су-34. Станом на сьогодні, за інформацією з відкритих джерел, відомо про втрату окупантами 34 літаків, ще близько 15 випадків знищення Су-34 є непідтвердженими офіційно.

Винищувачів Су-30 на початку 2022 року в рф налічувалося близько 100. З них знищити вдалося до 10 одиниць.

Втрата росіянами літаків, досвідчених пілотів і сміливості завдавати ударів керованими авіабомбами (КАБ) по позиціях ЗСУ позбавить їх головного козиря – переваги у повітрі.

Це потужний удар по можливостях рф. Зараз вони аналізують все, що сталося, намагаються відпрацювати алгоритм протидії або знищення наших систем ППО. Тотальне використання окупантами бомбардувальників і гелікоптерів мало серйозний стримуючий ефект для українських військовослужбовців, адже бойова частина КАБів становить близько 500 кг і завдає потужних руйнувань.

Удари по укріплених пунктах оборони ЗСУ росіяни завдавали, не входячи в зону враження української ППО малого і середнього радіусу дії, що дозволяло уникати ударів українськими засобами ураження.

Ба більше, причиною деморалізації особового складу став страх перед новими операціями українських сил ППО. Вже зараз вони усвідомлюють, що мають високий коефіцієнт втрат особового складу і техніки за відсутності відчутних результатів. Якщо російська авіація не буде задіюватись й надалі, ЗСУ матимуть перевагу у так званому «малому повітрі». Використовуючи ударні БПЛА, ми зможемо утримувати власні позиції.

Періодичні удари «під дих» російській авіації вже стали доброю традицією для Повітряних сил ЗСУ і, варто визнати, мають приголомшливий та швидкодіючий ефект на ворога. Не дивно, що новину про майбутню передачу Україні модернізованих літаків F-16 прокоментував сам кремлівський диктатор. 

Своєю чергою речник Міністерства оборони США генерал-майор Патрік Райдер в інтерв’ю «Радіо Свобода», відповідаючи на питання журналістки про «червоні лінії» у використанні Україною F-16, заявив, що Захід бачить використання Україною цих літаків лише в межах її суверенної території.

Речник Пентагону також додав, що наразі повітряна коаліція, яку створили західні партнери для підтримки України, фокусується на навчанні українських пілотів.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)