Сьогодні, 4 березня, легендарному українському композитору Володимиру Івасюку виповнилося б 75 років.

Згадуючи його постать і творчість, в етері Громадського інтерактивного телебачення поговорили із поетом, композитором, заслуженим артистом України Леонідом Репетою.

Як він зізнається, особисто не був знайомий із Івасюком, проте знав Назарія Яремчука та Василя Зінкевича.

«Івасюк, Яремчук і Зінкевич — це три іпостасі, як апостоли нашої української музики. Саме на них виросло покоління музикантів, вони дали старт українській музиці», — впевнений пан Леонід.

За словами Репети, радянська система знищувала все українське і вона ж знищила Івасюка:

«Його популярність була шалена — від Ужгорода та Львова до Владивостока співали його пісні. Червона рута була суперпопулярною не лише у "совку", але й у світі».

Композитор пригадує, як Івасюк став популярним на весь радянський союз:

«Його засвітила москва, при тому, що в Україні Майборода на пленумі спілки композиторів сказав, що це наша ганьба — отак ставились ті люди до особи Володимира Івасюка. Москва його розкрутила, але потім зрозуміла, що це була помилка і його прибрали».

Не було віри тому, що молодий талановитий композитор сам наклав на себе руки ні тоді, ані зараз. Хоча, як сказав Репета, цієї теми досі бояться торкатися:

«Його викрали з центру Львова, тримали в Брюховичах, довгий час там катували і потім, вже мертвого, повісили. Ця тема ще не зовсім розкрита».