Володимир Івасюк, Назарій Яремчук та Василь Зінкевич лишили історичний слід в українській музиці, хоча цим же вони підписали собі вирок у очах радянської тоталітарної машини.

Про те, як радянський союз нищив цих українських діячів, в етері Громадського інтерактивного телебачення поговорили із поетом, композитором, заслуженим артистом України Леонідом Репетою.

З його слів, саме ці талановиті діячі тоді дали розвиток українській музиці:

«Івасюк, Яремчук і Зінкевич — це три іпостасі, як апостоли нашої української музики».

Репета пригадує, що досягти більшої популярності Володимиру Івасюку допомогла москва, проте скоро радянська влада усвідомила свою помилку та наказала вбити талановитого композитора.

«Його викрали з центру Львова, тримали в Брюховичах, довгий час там катували і потім, вже мертвого, повісили», — сказав поет.

Як зауважив пан Леонід, інакше лихо спіткало Яремчука:

«Назарія Яремчука труїли — це на гастролях було десь таке застілля після концертів. Російський "новічок" дуже популярний у світі, його знають».

Піддавався тиску й Василь Зінкевич, про що розповідав Репеті:

«КДБ сиділо на ньому серйозно і десь у 80-х роках він, будучи на гастролях у москві, звернувся до своїх друзів за допомогою. Тоді московський округ очолював радянський генерал, українець за походженням, до якого звернувся Зінкевич, бо тиск був нестерпним. А той йому сказав: "Слухай, заспівай їм „русские березы“, а все інше я, так би мовити, залагоджу". Після того, як Зінкевич заспівав, від нього відчепилися».