З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський церковний календар, і тепер всі неперехідні свята із фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше.

Коли українці святкуватимуть Преображення Господнє?

Головні церковні свята у серпні 2024 року за новим календарем
  • 1 серпня – перенесення Чесного Хреста; мучеників Макавейських; Маковія (Медовий Спас);
  • 6 серпня – Преображення Господнє; Яблучний Спас;
  • 15 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці;
  • 16 серпня – Горіховий Спас;
  • 29 серпня – Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.
Церковний календар на серпень 2024 за новим календарем
  • 1 серпня — Внесення Чесного Хреста або Медовий спас, Маковій

Медовий Спас — це день семи мучеників Маковеїв, а також свято Перенесення Чесного Хреста. Як вважається, цього дня у давнину винесли частинки справжнього Господнього хреста з імператорського палацу у Константинополі до Софіївського храму.

Віряни також вшановують пам’ять сімох братів Маккавеїв. У 166 році до н. е. вони були страчені сирійським царем Антіохом Епіфаном на очах у їхньої матері. Таку долю брати прийняли через відмову поклонятися язичницьким богам.

  • 6 серпня — Преображення Господа Бога і Спасителя Ісуса Христа або Яблучний Спас

Цього дня відзначають важливу біблійну подію, описану у Новому заповіті. Коли Христос взяв з собою Петра, Якова та Іоана на гору Фавор, то явив себе їм в усій силі та славі.

Обличчя Його сяяло, немов сонце, а одяг став білим, як сніг. Так відбулося Преображення Христове, яке згадують щороку 6 серпня. Також люди прославляють поєднання божественного та людського у Спасителі, що зробило можливим його викупну жертву.

  • 15 серпня — Успіння Святої Богородиці

Згадування смерті святої Діви Марії, матері Ісуса Христа. Достеменно невідомо, чи померла вона саме цього дня. За традицією, що походить з церковнослов’янської мови, завершення її земного життя називають успінням.

  • 16 серпня — Горіховий Спас

Завершення циклу з трьох Спасів. Відзначають на згадку про перенесення Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Вважається, що це було справжнє зображення Ісуса Христа, яке залишилося на тканині після його вмивання. З полотна художники змалювали ікону Спаса Нерукотвороного, а тканина вважалася цілющою та чудотворною.