18 липня Верховна Рада України підтримала у першому читанні  законопроєкт №11340 про угоди зі слідством у провадженні за корупційними злочинами. За нього проголосував 231 депутат.

Про це в етері ГІТу спілкувалися із юридичним радником Transparency International Ukraine Павлом Демчуком.

Як він розповів документ має як недоліки, так і переваги. Важливо пам'ятати про невідворотність кримінальної відповідальності за корупцію. Це питання є надзвичайно чутливим та тригерним для українського суспільства. 

«Transparency International Ukraine досліджувало питання того наскільки ефективно використовують інструмент угод у корупційних кримінальних правопорушеннях, які підсудні вищому антикорупційному суду. Але дійшли до висновку, що досить часто сторона обвинувачення не має що запропонувати обвинуваченому на заміну і тому постало питання: як потрібно вдосконалювати угоди у кримінальному процесі?», —  каже Юридичний радник.

Влада пропонує запровадити величезні штрафи як додаткове покарання за корупційні правопорушення, надавати можливість призначати менше покарання, якщо особа відшкодує збитки або викриє іншу особу, та звільняти від реального відбування покарання за умови, якщо санкція статті передбачає значно більший строк позбавлення волі, ніж 5 років.

«Наразі угоди можуть укладатися у корупційних кримінальних справах за умови викриття іншої особи у вчиненні правопорушення. Втім, у випадку тяжких злочинів не регламентовано, які дії повинен вчинити обвинувачений для укладання угоди. Цей законопроєкт частково усуває ці недоліки, але якщо ми вже реформуємо інститут угод, то потрібно робити це якісно, а не половинчасто», —  додає Павло Демчук

Також він підкреслює, що найбільшим інтересом корупціонера є неправомірна вигода, яку він отримує, користуючись своєю посадою. Не всі корупційні правопорушення вчиняються зі спільниками, часто їх здійснюють лише два виконавці. Також не всі правопорушення завдають шкоди, тому умова відшкодування збитків не повинна бути обов'язковою, а альтернативною. Свобода розсуду прокурорів може призвести до зловживання своїми повноваженнями.

Таким чином, законопроєкт №11340 має на меті покращити процес боротьби з корупцією, але потребує ретельного доопрацювання та врахування всіх можливих ризиків і недоліків.