За словами міністра охорони здоров’я, надання довідок про наявність протипоказань перебуватиме під суворим контролем.

Якщо пацієнти почуваються погано після вакцинації або в них є якісь специфічні симптоми, вони можуть самостійно подати повідомлення про таку несприятливу подію після імунізації. Це можна зробити за допомогою сайту Державного експертного центру МОЗ.

«Коли ми говоримо про вчителів, ми говоримо, що вони будуть або відсторонені від роботи, або вакцинуватися. В наказі говориться про обов’язковість вакцинації, окрім обґрунтованих медичних протипоказань, коли не можна за станом здоров’я. Але, повірте, це невеликий відсоток людей – це 3–4% всього. Це сформовано, можливо, такий міф про те, що багатьом людям не можна вакцинуватися», – сказав міністр у розмові з Радіо Свобода.

Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок.

МОЗ наголошує: не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C. Якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїтеся, що стан вашого здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, порадьтеся зі своїм лікарем.

Нагадаємо, що, відповідно до чинного Наказу МОЗ, є певна термінологія:

  • абсолютні протипоказання – стан, за якого існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину для реципієнта вакцини, а ризики від проведення вакцинації значно перевищують переваги від проведення щеплення. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними й тимчасовими;
  • застереження (вакцинація з пересторогою) – ситуація, за якої остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від проведення чи непроведення щеплення залежно від ситуації, що склалася;
  • постійні протипоказання – протипоказання до щеплень, що мають постійний пожиттєвий характер та ймовірно не будуть зняті впродовж життя;
  • тимчасові протипоказання – протипоказання, які безпосередньо наявні в момент вирішення питання щодо проведення щеплення, мають тимчасовий характер та зникають з часом;
Наприклад, якщо ми говоримо про серцево-судинні хвороби – це не протипоказання, це, навпаки, показання для проведення вакцинації. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно в більш тяжкій формі переносить коронавірусну хворобу. – Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Перелік абсолютних медичних протипоказів є затвердженим, але він від людини до людини буде відрізнятися, і це буде оцінюватися лікарем. Назвати якісь універсальні п'ять-шість просто неможливо, тому що вони доволі сильно залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні протипокази до кожної вакцини зазначені в інструкції, ми всюди наголошуємо на цьому і роз’яснюємо особливості кожної вакцини, як запевняє санлікар.

Будь-які випадки анафілаксії – це підвищена чутливість до компонентів вакцин або до самої вакцини – чи анафілактична гостра реакція впродовж 30 хвилин після введення препарату можуть бути протипоказом до завершення циклу вакцинації. Тому не нехтуйте рекомендацією лікаря про те, щоб після здійснення щеплення, щонайменше 20 хвилин провести в коридорі приміщення.

"ПІСЛЯ КОВІДУ МОЖНА ОБЛИСІТИ" – лікар в етері ГІТ.

Щодо підробки сертифікату, то Міністерство охорони здоров'я продовжує отримувати повідомлення про потенційні ресурси, де можна купити такий сертифікат, і разом з МВС, з відділом кібербезпеки, зі Службою безпеки України та Мінцифрою опрацьовуються сайти, телеграм-канали, фейсбук-групи. Ми розуміємо основні алгоритми та механізми, у який спосіб ці сертифікати підробляються, продаються і як дані про щеплення фіктивно вносяться в електронну систему охорони здоров'я.

  • Якщо у вас є алергія на пилок чи пил, вакцинуватися можна, оскільки побутова чи сезонна алергії не є протипоказанням для жодної вакцинації.
  • Застуда чи нежить з температурою менше за 38°C не є перешкодою для вакцинації.
"Разом з тим, зважаючи на те, що особа з ознаками застуди, підвищеною температурою може мати перебіг COVID-19, задля убезпечення від зараження SARS-CoV-2 медичних працівників і відвідувачів медзакладу не рекомендовано запрошувати на вакцинацію осіб з такими симптомами", – радять автори збірника про вакцинацію проти COVID-19; збірник випустили за інформаційної підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ.

ТАКОЖ ЦІКАВО: ВСЕ, ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ВАРІАНТ ДЕЛЬТА