Попри рекомендації Українського інституту національної пам’яті відзначати 28 жовтня як День вигнання нацистських окупантів, у Володимирі-Волинському відзначають цю дату, як «День визволення України від німецько-фашистських загарбників». 

Принаймні таку термінологію використовують на офіційному сайті Володимир-Волинської міської ради.

Зокрема, у публікації під заголовком «У Володимирі-Волинському відбулись пам’ятні заходи до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників» йдеться:

«28 жовтня на площі Героїв відбулись пам’ятні заходи до 77-ї річниці Дня визволення України від фашистських загарбників. Вшанувати пам’ять загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до Обеліску слави, зібрались працівники виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради, районної ради, районної державної адміністрація та жителі міста. День визволення України від фашистських загарбників — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України». 

Нагадаємо, ще 2014 року Український інститут національної пам’яті – центральним органом виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті – було створено методичні матеріали, в яких замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників» рекомендували використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України».

«Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу», – пояснив тодішній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Ще у 2014-му він наголошував:

«Теза 70 років «визволення» є продовженням існування радянських пропагандистських кліше, якими досі послуговується Росія у війні з Україною». 

Як бачимо, у Володимир-Волинській міській раді досі послуговуються пропагандистськими кліше країни-окупанта.