Депутати Луцької міської ради звернуться до Президента України Володимира Зеленського щодо звільнення політв'язня Олега Приходька, якого з жовтня 2019-го незаконно утримує «путінський режим».

Про це йшлося в середу, 24 березня, на сесії Луцькради.

Як доповів депутат Микола Федік (Свобода), Приходька засудили за те, що зберігав у себе вдома портрет Степана Бандери та Державний прапор України із червоно-чорним революційним прапором ОУН.

Кричущим фактом у його історії стало те, що чоловіка викрали з території України та помістили до ростовського СІЗО №1.

Текст звернення:

Суд Російської Федерації 3 березня 2021 року виніс вирок у вигляді позбавлення волі на п'ять років з триманням у колонії суворого режиму громадянину України Приходьку Олегу Аркадійовичу.

Приходько Олег Аркадійович, 62 роки – народився 22 листопада 1958 року у Кримській області. Художник, коваль-скульптор по металу. Споконвічний кримчанин, його дід був розкуркулений та репресований у Криму совєцькою владою. До окупації Кримського півострова російською федерацією у 2014 році Олег Приходько очолював Сакський міський осередок Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Учасник багатьох мистецьких акцій, зокрема з декомунізації (навіть переслідувався СБУ за підозрою у декомунізації пам'ятника Сталіну у Запоріжжі у 2011 році).

Олег Приходько – український націоналіст, активний учасник Революції Гідності та громадянського спротиву окупації Криму. Через стан здоров'я рідних не залишив Криму після окупації 2014 року. Ніколи не приховував свого українства та патріотизму. З перших днів окупації переслідувався ФСБ РФ. За відмову зміни українських номерних знаків на автомобілі та за використання українського державного синьо-жовтого та червоно-чорного прапорців 8 червня 2018 року був засуджений окупантами до тридобового арешту.

8 лютого 2019 року під час обшуку у будинку Олега Приходька окупантами було вилучено прапор України, червоно-чорний прапор ОУН, та портрет Степана Бандери.

9 жовтня 2019 року, Олега Аркадійовича Приходька та його дружину було заарештовано ФСБ за звинуваченням у підготовці терористичного акту. За добу дружину відпустили, а самого Олега Приходька помістили до слідчого ізолятора в Сімферополі.

У квітні 2020 року Олега Приходька викрали з території України, перемістивши до Ростовського «Централу» – СІЗО №1 (спецблок ФСБ «Чекушка»).

В ув'язненні в Олега Приходька різко погіршився стан здоров'я, він майже втратив слух та зір, загострились хронічні та вікові захворювання. На кожному судовому засіданні та під час «останнього слова» в Ростовському суді громадянин України Олег Аркадійович Приходько відверто заявляв про свою громадянську позицію – називав Крим територією України, окупованою Російською Федерацією, себе Олег Приходько публічно називає патріотом України та Українським націоналістом, якого окупаційна влада, взяли у заручники та піддають тортурам за політичні переконання та вірність Україні.

Актуальність та розуміння необхідності невідкладного визволення «бранця сумління» Олега Приходька підтверджує також підтримка українським парламентом депутатського запиту народного депутата України від ВО «Свобода» Оксани Савчук щодо звільнення політв’язня Олега Приходька. За направлення відповідної постанови до Президента України №1335-ІХ від 05.03.2021 року проголосували 265 народних депутатів України.

У зв’язку з викладеним, Луцька міська рада вимагає вжити всіх можливих заходів, аби домогтися визволення Приходька Олега Аркадійовича, залучити світове співтовариство, використати всі можливості Української держави та включити Приходька Олега Аркадійовича у список обміну полоненими з ОРДЛО.

Трансляція пленарного засідання дев'ятої сесії Луцької міської ради із коментарями депутата Луцької міської ради 2006-2010 років, екссекретаря Луцькради, колишнього заступника міського голови Святослава Зелінського: