Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування.

Про це повідомляє Фонду соціального страхування України.

Так, у січні надійшло на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. У лютому на 0,119 млрд грн менше, у березні на 0,178 млрд.

Також у фонді зазначили, що, крім профільних витрат, також не вистачає коштів на десятки видів медичних і соціальних послуг, реабілітаційне лікування працюючих, адмінвидатки тощо.

«Попри системне зменшення упродовж декількох років частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ, загалом майже на 5%, Фонд у повному обсязі забезпечує страховий захист понад 12 млн застрахованих осіб і понад 200 тисяч потерпілих та їх родин», – йдеться у повідомленні.

Однак у зв’язку з тим, що темпи росту видатків, зокрема на матеріальне забезпечення, значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників, виникають затримки в строках фінансування лікарняних.

«Фонд соціального страхування України робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками, по вагітності та пологах, на поховання, страхових виплат потерпілим на виробництві та медико-соціальних послуг здійснювалось вчасно», – стверджують у Фонді.