Волинська обласна рада не підтримала запропонований ОДА проєкт рішення «Про затвердження Програми забезпечення виконання Волинською обласною державною адміністрацією делегованих повноважень на 2021 рік». За нього проголосували на сесії Волиньради 27 травня 5 депутатів.

Про це йдеться на офіційному сайті Волиньради.

Цей документ, який сесії пропонувала затвердити ОДА, викликав жваву дискусію. Нагадаємо, попередньо цю програму сесії рекомендували не підтримувати члени постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Голова цієї комісії, депутат облради Анатолій Вітів взяв слово з цього приводу і в ході розгляду цього питання на сесії.

«Ми маємо виділити майже 10 млн грн на утримання облдержадміністрації, яка, згідно із законодавством, фінансується з державного бюджету. Ви звертаєтесь до обласної ради, аби вона зі свого бюджету фінансувала ОДА... Я не бачу в цьому ніякої логіки, адже у нас не вистачає коштів на утримання обласних комунальних освітніх та медичних закладів», – сказав Вітів.

Інформуючий із цього питання – заступник керівника апарату ОДА В'ячеслав Кривенюк – повідомив, що наразі депутатам пропонується проголосувати виключно за затвердження програми, а от видатки на її реалізацію будуть здійснюватись за рахунок вільного залишку бюджетних коштів, або ж перевиконання дохідної частини загального фону обласного бюджету.

«Цьогоріч пандемія продовжується, але є пожвавлення в економіці облсті, адже за перших чотири місяці 2021 року ми маємо перевиконання 29 млн 600 тисяч гривень. Більше того, ми пропонуємо фінансувати не облдержадміністрацію, а делеговані нам обласною радою повноваження , адже є відповідне законодавство, яке це регламентує», – сказав він.

Депутат Андрій Бокоч у виступі висловив обурення тим, за умови обмеженого фінансування роздуваються штати чиновників у райдержадміністраціях області.

«Навіщо нам у Володимир-Волинському районі три заступники голови РДА? Я думаю, що така ж ситуація і у Ковельській, Камінь-Каширській та Луцькій РДА», – зауважив він.
«Це передбачено відповідним законодавством та постановами Уряду, – відповів В'ячеслав Кривенюк. – Усім відомо, що замість 16 -ти у нас стало лише 4 райони і чисельність працівників райдержадміністрацій кардинально скоротилась, але навантаження та функції у них залишились. Тому три заступники – це не багато».

Депутатку Валентину Черниш обурила прописана у програмі сума, яка передбачена на судові збори, штрафи та інші додаткові витрати, які виникатимуть в наслідок несвоєчасного виконання делегованих повноважень.

«Ця сума сягає 160 тисяч гривень. Коли ми делегуємо вам повноваження, то сподіваємось, що ви будете виконувати їх відмінно, а ви передбачаєте, що зможете виконувати їх несвоєчасно, або ж з порушенням законодавства і за ваші помилки з обласного бюджету повинна заплатити обласна рада? Як на мене – це нонсенс», – сказала вона.
«Щодо судовиих рішень, то я думаю, що нам не потрібно ділити місцеве самоврядування та державну владу і державний бюджет. Скажімо, за президентською програмою, коштом держбюджету наразі в області будуються і реконструюються заклади обласної комунальної власності. А тому, нам потрібно консолідуватись і об'єднуватись», – парирував Кривенюк.

  На цей меседж посадовця ОДА відреагував голова обласної ради Григорій Недопад.

«Державний бюджет якраз і формується за рахунок місцевих бюджетів, а відтак завдання держави не тільки розумно витрачати ці кошти, а й розбудовувати важливі для життєдіяльності українських громад об'єкти», – сказав Недопад.

«За» прийняття цієї програми проголосували тільки 5 депутатів обласної ради.

Також депутати внесли зміни до проєктів рішень «Про внесення змін до Порядку надання та використання коштів субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам на виконання заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2021 роки», а також «Про внесення змін до Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2021 роки».

Голова бюджетної комісії облради Орест Маховський (фракція «За майбутнє») повідомив, що прийняття цих документів передбачає збільшення обсягів фінансової підтримки з обласного бюджету. І для забезпечення інтересів обласної ради в частині раціонального та ефективного використання бюджетних коштів він запропонував доповнити ці рішення ще одним пунктом.

«Розподіл коштів обласного бюджету здійснювати за погодженням з постійною комісією з питань бюджету, фінансів та цінової політики», – дослівно озвучив він та додав, що ця пропозиція попередньо розглянута та підтримана профільною комісією.

Більшість підтримала ці пропозиції.

Як оцінює рішення Волиньради нардеп ІІІ скликання, ексдепутат Волинської обласної ради Олександр Свирида, дивіться на відео: