Ідея готувати спеціалістів із художньої обробки бурштину виникла у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, коли підписали угоду між університетом і комунальним підприємством «Волиньприродресурс».

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГІТу розповів ректор ВНУ Анатолій Цьось.

Нагадаємо, цьогоріч Волинський національний університет імені Лесі Українки вперше прийматиме абітурієнтів на спеціальність «Художня обробка бурштину». Студенти навчатимуться на бакалаврів.

«Видобуток вже легалізований в Україні, частина видобутку. Але разом з тим ніде в Україні не готують фахівців для того, щоб робити обробку цього бурштину, робити з нього якісь витвори мистецтва на якісному хорошому рівні. І тоді в нас виникла ідея відкрити таку освітньо-професійну програму», – каже Анатолій Цьось.

Він додає:

«Ця освітньо-професійна програма буде виконуватися в межах спеціальності «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» на факультеті культури і мистецтв. І вона в себе буде вбирати багато різних навчальних дисциплін, які мають отакий мистецький зміст. Дуже важливо відповідно мати нахили до малювання, скульптури, з хорошим таким мисленням мистецьким».

За словами ректора, наразі триває дискусія, чи проводити для абітурієнтів додатковий творчий конкурс.

«Одна група наших фахівців каже, що треба робити третій творчий іспит – малюнок, інша каже, що не варто. Я думаю, що, може, й не варто. Але найближчим часом ми дамо таку інформацію, які конкретно екзамени потрібно складати для вступу на цю освітньо-професійну програму», – зазначає пан Цьось.

Набір буде здійснюватися на базі повної загальної середньої освіти.

«Зараз ми розробляємо план підготовки таких фахівців, наступного тижня зробимо зустрічі із стейкхолдерами, тобто з тими працедавцями, які можуть дати рекомендації, які дисципліни в більшій мірі вивчати, які практики потрібно для підготовки таких студентів. І після того вже буде готовий план для готування хороших фахівців. Поки що є робочий варіант навчального плану, є фахівці, які здатні вже на першому курсі забезпечити підготовку таких фахівців. І йдуть перемовини з працедавцями і професіоналами у цій галузі, які будуть допомагати нам давати хорошу освіту. Фахівців частково ми маємо, тому що там має бути і малюнок, і багато чого іншого. В нас є хороші спеціальності на факультеті культури і мистецтв, які дотичні. Але разом з тим, власне, сама обробка бурштину – таких фахівців у нас немає. Звичайно, ми їх будемо шукати, запрошувати для того, щоб вони могли викладати такі навчальні курси, які десь межують з ювелірними виробами – це теж треба враховувати. Крім того, треба купляти хорошу техніку, щоб реалізовувати добре цю спеціальність. Тобто в майбутньому будемо працювати», – каже ректор.

Цього року набиратимуть студентів на перший курс.  Форма навчання – тільки платна. 

«Перший рік – ми зараз тільки відкриваємо цю освітньо-професійну програму, тому лише платна форма навчання. Нема інших варіантів. Наступного року ми можемо вже звертатися до міністерства, залежно від тієї кількості осіб, які вступили в цьому році, для того, щоб вже просити державне замовлення на певну кількість осіб», – розповідає Анатолій Цьось.

На цю освітньо-професійну програму у виші планують набрати одну групу – 20-25 осіб.

«Ліцензія дозволяє нам набирати досить велику кількість людей. Ми плануємо набрати одну групу в межах 20-25 осіб. Але якщо буде більше охочих і буде відповідна кваліфікація в абітурієнтів (мистецький смак, певні вміння, хист до мистецької роботи), то ми можемо набрати і більшу кількість.Треба почати працювати, укласти договори про бази практик, далі знайти ідеальних найкращих фахівців, які будуть викладати», – каже Анатолій Цьось.

– Наскільки ця спеціальність затребувана на ринку праці і чи будуть ті люди, які закінчать навчання, працевлаштовані у КП «Волиньприродресурс»? – запитав кореспондент ГІТу.

– Я навіть не сумніваюся, що такі фахівці будуть працевлаштовані у  «Волиньприродресурс». Тим більше, попередні розмови в нас вже були. І я думаю, сама фірма і тогівельна марка буде розвиватися. Відповідно, крім видобутку бурштину, я переконаний, що вони будуть працювати над обробкою такого каменю. Крім того, кожна людина може відкрити свою справу і офіційно займатися обробкою бурштину. Я думаю, що, враховуючи досвід Польщі, це дуже великий ринок, який має дуже-дуже хороші перспективи розвитку в нас, в Україні.

В Україні офіційного ринку праці поки що такого практично немає. Ми більше звертали увагу на ринок праці в Польщі. Якщо брати польський ринок праці, то він зосереджений в головному не на видобуток бурштину, а на його обробці. І якщо ви берете оброблений бурштин, то він, як правило, обробляється в Польщі. І в цьому процесі задіяні тисячі осіб. Тому, зважаючи на перспективу цього ринку праці, я думаю, кожен наш випускник матиме прекрасні умови для роботи і прекрасні знання і вміння для виконання цієї роботи. Але для цього, звичайно, треба вчитися.

– Скільки треба буде заплатити за один рік навчання?

– Ще ми питання не розглядали. Я думаю, в межах 18-20 тисяч гривень. Поки що ціни не пораховані. Бо на це є плановий відділ. Це не просто взяв і вгадав. Треба розрахувати витрати, які будуть іти на цю спеціальність. Тим більше, там є багато приладів, включаючи навіть мікроскопи. Бо багато виробів робиться – не просто пошліфувати камінь, а зробити там певний малюнок, дуже маленький, під мікроскопом. Це треба, щоб були відповідні матеріали. І думаю, що найближчим часом ми визначимося з ціною.