Нещодавно ЗМІ розповідали про черговий скандал про корупційні схеми на митниці. Слідчі Державного бюро розслідувань викрили шахраїв митної сфери у Волинській області. Так, 4 червня на одному з постів траси Київ-Чоп на Львівщині у машині начальника митного поста «Ягодин» Михайла Бурдейного провели обшук, в ході якого співробітники ДБР вилучили 704 300 доларів. Як повідомив головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов, хабар могли везти топовому чиновнику митниці, колишньому голові Волинської митної служби Олександру Щуцькому. Цікаво, що після цієї заяви матеріали, які озвучували причетність Щуцького до скандалу, почали масово «зникати» з мережі. Випадковість? Навряд чи...

Про це пише Михайло Соколов на сайті «Антикор».

Передісторія

На Волинській митниці в одного з керівників митного поста виявили понад 700 тисяч доларів. Коротко про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Наразі слідчі ДБР впритул зайнялися розслідуванням зловживання посадовими особами Волинської митниці Державної митної служби України. Йдеться про те, що особливо хитромудрі митники, впевнені у своїй безкарності, сприяли незаконному переміщенню вантажів через держкордон, звісна річ, без сплати митних платежів.

Схематоз був організований керівними чинами митниці Волині. Керівника митного поста «Ягодин» Михайла Бурдейного затримали 4 червня слідчі ДБР під час перевезення 704 300 доларів. За цим фактом відкрили кримінальне провадження.

Кому призначалися 700 тисяч доларів

Як повідомив головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов у своєму блозі, з «Ягодина» хабар могли везти топовому чиновнику митниці, колишньому голові Волинської митної служби Олександру Щуцькому. А з урахуванням того, що новини з таким заголовком стали активно пропадати з мережі, то це тільки підтверджує такі припущення. Про «зачистку» інформаційного простору ми розповімо нижче.

Як розповів Бутусов, виявлені 700 тисяч доларів, це лише щомісячна доставка «кешу» за травень для керівництва групи держструктур, задіяних у корупційному схематозі. Тільки вдумайтеся, 700 000 доларів хабаря – це тільки за один місяць, який, до того ж, був сповнений святковими неробочими днями. І це і тільки з одного пропускного пункту! Які ж масштаби схематозу митниці по всій країні??? Залишається тільки здогадуватися...

Як бачите, на пачках із грошима є «позначки», кому вони призначаються, хоча і «аля» зашифровано: «СБ. Люб. 10 000», «Прокур. 20 000», «Зам. 20 000».

Юрій Бутусов уточнює, що перша «шифровка» може означати Службу безпеки Любомля – районний відділ, який «бореться» з контрабандою на пропускному пункті «Ягодин». Також він пише про те, що там були ще пачки і з іншими «шифровками», які стосувалися поліції і організацій, які відповідають за оформлення транспортних засобів. А сумарно підписаних пачок в авто виявлено приблизно на 100 тисяч баксів...

Кому ж мала дістатися основна частина конфіскованої валюти? Її, припускає Бутусов, повинні були доставити керівництву департаменту профілювання митних ризиків, а саме Олександру Щуцькому. Притім головний редактор «Цензор.НЕТ» уточнив, що причетність цього чиновника може встановити тільки слідство.

А завершив розгромну публікацію у своєму фейсбуці Бутусов словами: «І що тепер буде робити влада? Нові санкції, новий піар за новий «кеш» чи все-таки структурні реформи?»

Ось і нам цікаво, що з усього цього шуму вийде? Пшик чи реальні дії правоохоронної системи? Побачимо...

Що відомо про Олександра Щуцького

Народився в Києві в 1978 році. Магістр економіки, закінчив Київський держуніверситет технологій і дизайну. Одружений, має сина.

З 2000-го до 2005 року працював у Міністерстві економіки та з питань євроінтеграції України.

З 2006-го до 2007-го був заступником гендиректора ТОВ «Селянська інноваційна холдингова компанія» (СІНКОМ-ХОЛДІНГ).

Протягом 10 місяців, з грудня 2010-го до серпня 2011-го, Щуцький працював у МНС України.

Зазначимо, що в 2016 році його хотіли призначити начальником Закарпатської митниці, але категорично проти виступив губернатор регіону Геннадій Москаль. За його словами, «єдине, чим відомий Щуцький на Волині та за її межами, – це автопарком елітних автомобілів (Bentley, Mercedes, Audi, BMW), катером, водним мотоциклом і елітним житлом, які записані на дружину і батьків». Також Москаль тоді охарактеризував кандидата на посаду як «дизайнера за освітою і «мажором» за покликанням»... Ну, ви зрозуміли...

З 2016-го до 2017-го – обіймав посаду начальника митного поста «Луцьк» Волинської митниці. Далі місяць був першим заступником начальника Луганської митниці.

А з 2017-го до 2019-го виконував обов'язки начальника Сумської митниці.

З жовтня 2019-го був в.о. начальника Чорноморської митниці.

За даними відкритого інформаційного реєстру ОпенДата, про статки Олександра Щуцького за 2020-й рік відомо:

– Квартири: 5, загальна площа – 269 м²;

– Земельні ділянки: 2, загальна площа – 1596 м²;

– Авто: 2;

– Доходи 1 689 370 гривень;

– Грошові активи: в євро – 518 203, в доларах – 7 131.

Цікаво, що в 2020-му зазначено 5 квартир загальною площею 269 м². Притім за 2019-й рік сервіс показує 4 квартири загальною площею 537 квадратних метри. Якось дивно…

Помилочка? Питання, чия? Чи не помилка? Ну нехай, рухаємося далі.

Ще в 2017 році тодішній заступник начальника Волинської митниці, начальник митного поста «Луцьк» Олександр Щуцький погодився дати інтерв'ю телеканалу «Громадське. Волинь». Як він тоді зазначив: «Все, що я маю, я придбав не на державній службі». Ну-ну…

Власне розслідування тоді провели і журналісти видання «Наші гроші». Як тоді вони писали на своєму YouTube-каналі: «Бідося, соромиться їздити на Bentley. Знаєте, цей суворий період кризи: безробіття, злидні і бідність... Начальник Чорноморської митниці в ті часи, за його словами, «якось виживав»... І зміг «навиживати» на 7 розкішних авто і катер, загальна вартість яких становить 225 тисяч баксів. Як думаєте, які консультації надавав Щуцький, якщо вже вони так гідно оплачувалися?»

Подробиці того розслідування «Наших грошей» дивіться у відео «Героїн, Бентлі і тещі-мільйонерки: старі обличчя йдуть в нову митницю?».

Олександр Шуцький «зачищає» інформпростір: із популярних сайтів пропадають новини про 700 тисяч доларів.

– Так, статусний сайт «Фокус» розміщував матеріал про цей скандал, але на сьогодні його вже видалили... Тільки ось добрий старий Гугл залишив у пошуку «слід»... Упс, як незручно вийшло...

– Сайт «Знай.юа»:

– Видання «Факти»:

P.S.

Список матеріалів, що зникають з інформаційного простору, можна продовжувати, але смисл, думаємо, і так зрозумілий. Як ми писали вище, такі дії із «зачистки» матеріалів у глобальній павутині з боку Олександра Щуцького тільки підтверджують інформацію про його причетність до схематозів пропускного пункту «Ягодин» та Волинської митниці загалом.

Михайло СОКОЛОВ («Антикор»)

Від редакції ГІТу. Передруковуючи цей матеріал із сайту «Антикор», ми не можемо на 100 відсотків бути певними, що припущення і оціночні судження автора будуть підтверджені офіційними джерелами. Все ж ми вирішили ознайомити з ними читачів ГІТу.

Водночас нагадаємо, що Михайло Бурдейний, якого затримали із 700 тисячами доларів у машині, був серед 100 митників, підозрюваних у контрабанді, і був відсторонений від служби після засідання РНБО 2 квітня 2021 року. Але термін відсторонення збіг, і Бурдейний повернувся до служби. Крім того, Бурдейний брав участь у конкурсі на посаду керівника Волинської митниці, однак не пройшов співбесіду на доброчесність.