Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» поверне київському ТОВ «Завод «Ізумруд» 62 мільйони гривень за отримані дозволи на видобуток бурштину на Волині.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста Євгена Міклушки на телеканалі «Еспресо».

«За останні роки вартість бурштину на ринку обвалилася втричі. Тому «Ізумруд» ініціював розірвання договору з комунальниками. Гроші незабаром доведеться повертати», – повідомив журналіст (на відео з 59:30).

Нагадаємо, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» створене наприкінці 2016 року з ініціативи тодішнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського.

Вже на початку 2017 року «Волиньприродресурс» отримав 4 спецдозволи на видобуток бурштину на 52 гектарах на території Маневицького району Волинської області. За них заплатило київське ТОВ «Завод «Ізумруд», що підконтрольне фінансово-промисловій групі «Приват» Ігоря Коломойського.

Посадовці Державної служби геології та надр України видали спеціальні дозволи «Волиньприродресурсу» без аукціону. За це на них порушили кримінальну справу.

Ігор Палиця на пресконференції 7 вересня 2017 року заявив:

«І правильно, що було сплачено цих 62 мільйони, тому що ми боремося за мільярди, десятки мільярдів. Но й тут ми змогли зекономити гроші обласного бюджету».

Тепер ці гроші комунальне підприємство змушене віддати.

До речі, позов до суду на повернення родовищ у власність держави прокурори надіслали на місяць пізніше встановленого законом терміну. І всі суди, аж до Верховного суду України, відмовилися скасовувати «Волиньприродресурсу» ліцензії. А вже  з березня 2019 року «Волиньприродресурс» відновив діяльність.