Після подання Арсеном Аваковим заяви на звільнення за власним бажанням президент Володимир Зеленський провів закриту зустріч із депутатами від «Слуги народу», на якій запропонував на посаду керівника Міністерства внутрішніх справ кандидатуру Дениса Монастирського.

«Радіо Свобода» зібрала все, що відомо про ймовірного майбутнього керівника МВС.

Монастирському 41 рік. Закінчив юридичний факультет Хмельницького університету управління та права. Кандидат юридичних наук. Викладав в цьому ж навчальному закладі, очолював відділ з питань законотворчості і наукових експертиз. Працював юристом у компаніях «Hillmont Partners», «Global Ties KC», ТОВ «Лігал Консалтинг».

У Верховній Раді 8-го скликання Монастирський був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Антона Геращенка, теперішнього заступника голови МВС. Також Монастирський працював експертом з питань реформування правоохоронної та судової систем в аналітичному центрі «Український інститут майбутнього», одним із засновників якого є Геращенко.

У 2019 році його представили як експерта «Команди Зеленського» з питань реформування правоохоронної системи.

У 2020 році Монастирського обрали до Верховної Ради 9-го скликання від партії «Слуга народу» за номером 19 у списку. Тепер він є головою комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Згідно з аналітикою руху «ЧЕСНО», станом на 24 липня 2020 року він був одним із народних депутатів, хто подав найбільше законодавчих ініціатив.

Монастирський також є членом головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.

ЗМІ називають Монастирського «людиною Авакова». Сам Монастирський будь-який зв’язок з Аваковим категорично заперечує. Мовляв, до парламенту бачився з ним кілька разів у житті, а після приходу в Раду навіть допускав, що вимагатиме його відставки Авакова на тлі зґвалтування в Кагарлику та масової перестрілки в Броварах.