Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад отримав науковий ступінь доктора філософії.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

«Вчора (1 вересня – ред.) отримав диплом доктора філософії Луцького національного технічного університету за спеціальністю «Фінанси, банківська справа і страхування» із рук свого наукового керівника Ірини Вахович. Щиро вдячний за підтримку і супровід на складному, але захопливому науковому шляху. Відтепер маю право здійснювати викладацьку діяльність. Та найголовніше – переконаний, що вчитися і опановувати нове потрібно упродовж всього життя. Адже в цьому полягає розвиток і успіх особистості. Щиро зичу всім, хто стали сьогодні до навчання, не лінуватися, здобувати цінні практичні знання і використовувати їх на користь собі й людям», – написав Недопад.

Як зазначено на сайті Луцького національного технічного університету, назва дисертації Григорія Недопада: «Механізми забезпечення бюджетної ефективності територій в умовах децентралізації». Захист відбувся 21 травня 2021 року.

Довідково.

Згідно із змінами, внесеними в Закон України «Про вищу освіту» 30 березня 2021 року, доктор філософії – це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Особа має право здобувати ступінь доктора філософії під час навчання в аспірантурі (ад’юнктурі). Особи, які професійно здійснюють наукову, науково-технічну або науково-педагогічну діяльність за основним місцем роботи, мають право здобувати ступінь доктора філософії поза аспірантурою, зокрема під час перебування у творчій відпустці, за умови успішного виконання відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Дисертації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, відгуки та рецензії на них оприлюднюються на офіційному веб-сайті відповідного закладу вищої освіти чи наукової установи згідно із законодавством.

Заклади вищої освіти, наукові установи забезпечують трансляцію атестації здобувачів ступеня доктора філософії в режимі реального часу на своїх офіційних веб-сайтах.

Доктор наук – це другий (вищий) науковий ступінь після доктора філософії, що здобувається особою на науковому рівні вищої освіти на основі ступеня доктора філософії і передбачає набуття найвищих компетентностей у відповідній науковій галузі.