Вартість послуги з постачання теплової енергії, згідно з проєктом нових тарифів на 2021-2022 роки, зросте для всіх споживачів. Найбільше зростання вартості послуги відчують юридичні, бюджетні та інші споживачі, тоді як для населення суттєвого зростання не очікується.

Про це повідомляє ДКП «Луцьктепло».

«Зміна вартості енергоносіїв була і залишається найсуттєвішою причиною коригування тарифів на теплову енергію. Так, зі зміною умов постачання газу для підприємств теплокомуненерго та переходом на ринкову вартість газу підприємство змушене коригувати діючі двоставкові тарифи на послугу з постачання теплової енергії для всіх споживачів, а також вартість послуги з постачання гарячої води, – розповідає начальниця відділу економічного планування праці та заробітної плати Юлія Міщук. – Окрім власне дорожчання газу, зросли й вартість послуг з його транспортування та розподілу. Змінилася також структура тарифу. Зокрема, в нових розрахунках враховано статтю витрат на оснащення будинків вузлами комерційного обліку (ВКО); раніше ці витрати понесені підприємством – оператором зовнішніх інженерних мереж – планувалося відшкодовувати у вигляді внесків, і в тариф вони не входили. З’явилися у структурі тарифу й обігові кошти, що становлять 4% вартості Гкал. Також згідно з галузевою угодою та у зв’язку із ростом мінімальних гарантій у державі було скориговано статтю витрат на оплату праці».
«У відсотковому співвідношенні ріст двоставкових тарифів на теплову енергію для населення становить 3-6% по умовно-змінній частині та 30% і 67% по умовно-постійній частині тарифу (відповідно без і з врахуванням витрат на оснащення ВКО). Фактично, вартість Гкал для населення зросте з 1819-1908 грн до 2032-2400 грн (без і з оснащенням ВКО та в залежності від категорійної належності). Зі здорожчанням теплової енергії, очевидно, зросте і вартість гарячої води. В проєкті тарифу на послугу з постачання гарячої води це 127 і 147 грн/м3 (відповідно без і з врахуванням витрат на оснащення ВКО)».
«Для бюджетних установ та інших споживачів ріст вартості природного газу сягнув 133,5% – продовжує Юлія Міщук, – тож у порівнянні з діючим тарифом по умовно-змінній частині ріст становитиме 118% та 40% і 75% по умовно-постійній частині тарифу (відповідно без і з оснащенням ВКО). Вартість гарячої води для цих споживачів зросте зі 117-120 грн/м3 до 210-227 грн/м3. Для юридичних споживачів вартість Гкал згідно проєкту тарифів зросте із 1820-1863 грн до 3560-3900 грн (відповідно без і з врахуванням витрат на оснащення ВКО та в залежності від категорійної належності)».