Депутати Луцької міської ради звернулись до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України про недопущення підвищення ціни на природний газ та електроенергію.

Відповідне рішення вони одноголосно ухвалили в четвер, 16 вересня, під час засідання 18-ї позачергової сесії міської ради, повідомляє пресслужба Луцькради.

Депутат Юлія Дацюк зачитала звернення, після чого усі охочі долучились до обговорення.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що для абсолютної більшості українських міст цей опалювальний сезон буде одним з найважчих за всю історію незалежності.

«Цей опалювальний сезон буде одним з найважчих для бізнесу, для підприємств та підприємців. Я не уявляю, яким чином підприємства будуть працювати, і де вони братимуть кошти на оплату газу за такими цінами, які є у нас сьогодні, які в окремі дні доходять до тридцяти гривень за один кубічний метр газу. Сьогодні в критичній ситуації знаходимося і ми, як орган місцевого самоврядування. Всі ви пам’ятаєте, що із того перевиконання бюджету, яке ми з вами розподіляли в липні, вісім мільйонів гривень спрямували на енергоносії: шість – на газ та електроенергію (для того, щоб опалити та освітити наші комунальні заклади) і два мільйона гривень на електроенергію для освітлення міста», – наголосив Ігор Поліщук.

Також він повідомив, що місту до кінця року необхідно знайти ще щонайменше 27 мільйонів гривень, щоб покрити витрати на ріст вартості газу, електроенергії та вартості доставки газу.

«Уявіть собі – 27 мільйонів гривень! – підкреслив міський голова. – Що таке 27 мільйонів гривень? Це, наприклад, ремонт проспекту Соборності, який ми сьогодні виконуємо від перехрестя з вулицею Чорновола до кільця поблизу Північного ринку. Це – колосальні вкладення в інфраструктуру нашого міста. Натомість ми маємо ці кошти віддати. А щоб віддати, їх ще необхідно знайти. Сьогодні ми можемо чути заяви високопосадовців з уряду, що ми передали тариф повністю на місця: будь ласка займайтеся, формуйте тариф, ставте хоч 100 гривень за гігокалорію. Абсолютна неправда, абсолютна! Формування тарифу залежить виключно від рішень центральних органів влади, тому що 80% у складовій тарифу (якщо говорити про опалення) – це газ та електроенергія, яка також зросла, решта – вартість доставки газу та всі інші супутні витрати. Сьогодні ми маємо критичне зростання вартості електроенергії, яка також використовується у виробництві тепла, тому що працюють насоси. Сьогодні ми маємо зростання вартості доставки газу, і ми маємо зростання вартості газу, тому що нам обіцяли 7400 гривень за 1000 кубічних метрів для потреб населення, а насправді маємо 7580. 180 гривень - різниця на одному кубічному метрі газу. Уряд ставить і український народ, і бізнес в дуже скрутне становище. Разом з тим, коли люди оплачують комунальні послуги з останніх грошей, коли мають шалені заборгованості, коли через них і через багато інших причин наші підприємства теплокомуненерго мають сотні мільйонів заборгованостей, бізнес виживає з останнього. Це означає одне — або бізнес має закритись і звільнити своїх працівників, які завтра поїдуть в Польщу, тому що немає де працювати, або він має вкласти вартість цього газу в кінцеву вартість свого товару або послуг, які він надає. Чи буде попит на таку послуги, якщо вони будуть коштувати неадекватних грошей? Я дуже сумніваюсь».

Ігор Поліщук повідомив, що, за його інформацією, чистий дохід НАК «Нафтогаз України» за перший квартал 2021 року сягнув 12,6 мільярда гривень.

«Куди йдуть ці гроші? Вони йдуть на багатомільйонні премії голові правління, членам наглядової ради. Сьогодні собівартість видобутку українського газу, якого вистачить на потреби населення, становить 3-3,50 гривні за 1 метр кубічний. Де дівається різниця? Сьогодні ми вже говорили про 7400 та 7580 гривень. От різниця дівається в цей прибуток НАК «Нафтогаз України», – сказав він.

І додав:

«Сьогодні ми маємо чітко заявити про свою позицію щодо категоричної незгоди із тими речами, які відбуваються на ринку газу, на ринку електроенергії, на зростанні вартості енергоносіїв і всіма можливими негативними наслідками, які можливі у зв’язку з цим».

Виконавчий директор Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук, яка взяла участь в сесії, зазначила, що подібні звернення мають силу, оскільки вони впливають на рішення центральних органів влади.

«Завдяки зверненням, які надсилались на початку року, в тому числі Луцькою міською радою, вдалося домогтися прийняття закону, який передбачив виконання Меморандуму між НАК «Нафтогаз» та Асоціацією міст України та урядом. Йшлося про 37 мільярдів гривень компенсації з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості теплокомуненерго по відношенню до НАК «Нафтогаз України» за період 2016-2021 роки. Це вже певний крок, що дає можливість фінансово підсилити бюджети місцевих рад. Для Луцької міської ради зростання тарифів тільки на утримання бюджетних закладів дасть обтяження в розмірі 82-х мільйонів гривень. Де ці кошти взяти? Які є можливості компенсаторні? Ваше звернення, так як і звернення інших громад України, дасть можливість хоча б домогтись додаткових 5% до відрахувань частки податку на доходи фізичних осіб в місцеві бюджети. Для Луцька це буде орієнтовно додаткових 120 мільйонів гривень», – повідомила вона.

Нагадаємо, Луцька міська рада, не дочекавшись підписання згаданого Меморандуму, єдина в Україні з 1 лютого підняла тарифи на опалення і гаряче водопостачання.

ЗВЕРНЕННЯ
до Президента України, Голови Верховної Ради України
та Прем’єр-міністра України про недопущення підвищення ціни
на природний газ та електроенергію

Ми, депутати Луцької міської ради, як представники інтересів громади, обурені черговим підвищенням вартості природного газу та електричної енергії. Всупереч масовим невдоволенням населення, численним зверненням від органів місцевого самоврядування, не зважаючи на позицію Асоціації міст України, не дивлячись на обіцянки керівництва держави та прийняті мораторії, Уряд і НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України» регулярно підвищують тарифи на енергоносії та послуги з їх розподілу.

Зауважимо, що ріст цін на енергоносії відбувається в умовах падіння економіки, зниження доходів населення та росту безробіття, що фактично ставить українців на межу виживання, оскільки сприяє подорожчанню комунальних послуг та товарів першої необхідності. Лише за останній рік ціна на природний газ для населення зросла з 2,91 грн/м3 до 7,58 грн/м3 або у 2,5 рази та до 18,73 грн/м3 (ціна на вересень) або у 6 разів для бюджетних установ та організацій та інших споживачів, майже на 30% зросла ціна на електроенергію.

Враховуючи, що в структурі тарифу на послуги з централізованого опалення 80% складають витрати на природний газ та електроенергію, за попередніми розрахунками очікується ріст тарифів на теплопостачання для населення на найближчий опалювальний період на 13% і 25% (в залежності від наявності/відсутності витрат на оснащення вузлами комерційного обліку), на 118% для установ та організацій, що фінансуються з міського бюджету, на 95 % і 118 % (в залежності від наявності/відсутності витрат на оснащення вузлами комерційного обліку) для інших споживачів. Зокрема, видатки на комунальні послуги для установ та організацій, що фінансуються з бюджету у Луцькій територіальній громаді зростуть на 82 млн. грн.

Згідно зі статтею 116 Конституції України, забезпечення проведення цінової політики в державі відноситься до повноважень Кабінету Міністрів України. Цінова політика уряду поставила значну частину громадян перед вибором купити продукти харчування чи заплатити за комунальні послуги.

Враховуючи численні скарги мешканців громади щодо неспроможності сплачувати за комунальні послуги, висловлюємо рішучий протест проти такої тарифної війни з власним народом та вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

- розробити та запровадити механізм функціонування ринку енергоносіїв та комунальних послуг, який передбачатиме адекватне державне регулювання із врахуванням реальних можливостей громадян сплачувати їх вартість;

- запровадити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги до завершення запровадженого карантину;

- наростити обсяги газу власного видобутку та спрямувати його на потреби українців по ціні видобування;

- затвердити прозору та відкриту для громадян методику формування цін на природний газ, розподіл природного газу та електроенергію;

- переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення;

- забезпечити відкритість діяльності нафто- і газовидобувної галузей.

Разом з багатотисячною громадою усвідомлюємо, що лише чітка та термінова реалізація зазначених заходів скерує державну політику з питань тарифоутворення на задоволення інтересів народу України, а не олігархів-монополістів, та сприятиме підвищенню якості життя людей.