ДКП «Луцьктепло» затягує процес погашення боргу за розподіл газу в розмірі 33 млн грн. Це ставить під загрозу початок опалювального сезону в Луцьку.

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба АТ «Волиньгаз».

20 вересня цього року компанія «Волиньгаз» виставила офіційний рахунок «Луцьктепло» на оплату послуги за розподіл газу в розмірі 33 240 757, 29 грн.

«Втім, єдиний і найбільший виробник тепла для потреб лучан займається маніпуляційними повідомлення в ЗМІ, натомість не поспішає оплачувати вересневий платіж згідно з умовами укладеного між компаніями договору», – йдеться в заяві.

Найбільші тепловики в містах Ковелі, Володимирі-Волинському та Нововолинську мають навіть попередні оплати за послугу розподілу газу, то єдине на Волині теплокомуненерго, яке вже тривалий час має борг і збільшує його – це «Луцьктепло». Підприємство комунальне, його засновником є Луцька міська рада.

«Це кризова ситуація, яка ставить під загорозу початок опалювального сезону в Луцьку. Тому що з такими боргами він у Луцьку просто не розпочнеться – в домівках містян не буде тепла та гарячої води. Ми інформуємо мешканців міста про реальний стан справ, –заявляє комерційний директор АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз. – Варто наголосити, що підприємство є комунальною власністю Луцької міської ради. Саме тому орган місцевого самоврядування має безліч фінансових варіантів погашення боргу «Луцьктепла» в розмірі понад 33 млн грн. Гадаю, що саме зараз, із першим холодом, таки варто зосередити увагу на цій темі, адже вона важлива для всіх. А не з настанням холодів думати про облаштування скверів, парків чи інших питань».

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, 13 вересня ДКП «Луцьктепло» подало заявку на збільшення величини річної замовленої потужності з 55 до 62 млн м3. Це означає, що буде збільшення вартості послуги з розподілу природного газу із 8 635 тис грн до 9 734 тис грн на місяць.

Згідно з Кодексом газорозподільних систем, оператор ГРМ («Волиньгаз») у вересні 2021 року здійснив перерахунок розподілу природного газу ДКП «Луцьктепло» за весь календарний рік, що відповідає сумі оплати за вересень 18 526 000,13 грн.

Враховуючи борг попередніх періодів 14 814 757,16 грн і коригування річної замовленої потужності у вересні, станом на 20 вересня борг комунального підприємства «Луцьктепло» вже сягнув до позначки 33 240 757,16 грн. Окрім цього, боржник досі не виконав рішення суду, яке набрало законної сили в частині погашення штрафних санкцій в розмірі 287 тис грн, повернення сплаченого АТ «Волиньгаз» судового збору в сумі 252 тис грн, які виникли внаслідок невиконання договору за попередні періоди.

«Існування боргу «Луцьктепла» ставить під загрозу безперебійне газопостачання в опалювальний сезон не лише мешканцям Луцька, а й всієї Волині. Оскільки відсутність цих коштів не дає нам можливості закупити відповідне обладнання та в достатньому обсязі пально-мастильні матеріали, замінювати та обслуговувати газові мережі, а також виплачувати зарплатну працівникам. Незадовільний стан розрахунків теплопостачального підприємства Луцька блокує діяльність АТ «Волиньгаз». Не дозволяє нам проводити планові роботи з модернізації газови х мереж, а це ж безпека людей. Ці важливі заходи спрямовані на забезпечення стабільного газопостачання впродовж опалювального періоду», – наголошує комерційний директор АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

З метою вчасного початку опалювального сезону в Луцьку та його сталого проходження і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій «Волиньгаз» вимагає якнайшвидшого врегулювання питання погашення заборгованості ДКП «Луцьктепло» згідно з умовами договору розподілу природного газу.

Нагадаємо, депутати Луцької міської ради звернулись до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України про недопущення підвищення ціни на природний газ та електроенергію.

З цього приводу мер Луцька Ігор Поліщук заявив:

«Сьогодні ми маємо зростання вартості доставки газу, і ми маємо зростання вартості газу, тому що нам обіцяли 7400 гривень за 1000 кубічних метрів для потреб населення, а насправді маємо 7580. 180 гривень – різниця на одному кубічному метрі газу. Уряд ставить і український народ, і бізнес в дуже скрутне становище». 

Також нагадаємо, вартість послуги з постачання теплової енергії, згідно з проєктом нових тарифів на 2021-2022 роки, зросте для всіх споживачів.