А Ви знали, що для того, аби виготовити кілограм воску бджола має з’їсти до 4 кілограмів меду? Напевно через це, продукт життєдіяльності сонячних комах не поступається своїми корисними властивостями солодкому і запашному меду, чи прополісу. Насправді бджоли не роблять віск, а виробляють його, каже майстриня Марія Шотік. У тільці кожної бджілки є воскові залози, з них і виробляється спеціальний секрет. У міру необхідності комахи виділяють його, будуючи стільники і облаштовуючи своє житло.

«У холодну пору, коли бджолам для їжі дають замінники натурального меду, вони не виробляють віск. Ми навіть експериментували, давали замість меду – цукор, то воску не отримали»

Ще у древні часи віск широко застосовували з лікувальною метою. Наприклад, Гіпократ радив при ангіні накладати на шию віск, а Ібн Сіна, він же Авіцена, рекомендував віск, як відхаркувальний та пом’якшувальний засіб при кашлю. Дівчата на Русі прикладали теплий віск до обличчя для омолодження та очищення шкіри.

«Дослідження довели, що до складу бджолиного воску входить понад 300 корисних речовин, деякі властивості лише досліджуються.»

Сучасна медицина досі використовує вощину, як пом'якшувальний, протизапальний і навіть знеболюючий засіб. Не секрет, що і сучасні панянки надають перевагу косметичним процедурам із використання натурального воску.

 «Пасічник, який тижнями працює на пасіці, може зуби не чистити. Ласуючи медом у сотах, ви отримаєте не лише насолоду від свіжого меду, але й користь. Під час жування вощина м’якшає і покриває зуби тоненькою плівко, яка потрапляє навіть у мікротріщини в емалі і тим самим захищає зуби від бактерій»

В наш час віск міцно вкорінився, як матеріал для виготовлення свічок. Учені стверджують, що вже в 3000 році до н.е. воскові свічки були відомі жителям Стародавнього Єгипту і Кріта. Свічки не лише освітлювали приміщення в темний час доби, але і були атрибутом різних священнодіянь ще в старозавітні часи.

«Шматок воску підігрівають в гарячій воді 50-60 градусів протягом 20-30 хвилин, він набуває структури глини, пластиліну. З нього можна ліпити фігурки, робити аплікації. Через четверть години матеріал затвердіє»

Але є у воску і інше призначення: з його допомогою, езотерики, успішно знімають чари, заговорюють хвороби, передбачають долю, і навіть, - знаходять втрачені речі. Пропоную Вам дізнатися більше про секрети воску, звідки він береться, а ще – навчитися виготовляти свічки із нашого відео! Приємного перегляду!