Це просто ганьба для Луцька – якщо місто не може вирішити цю проблему. Так на запитання ведучого телеканалу ГІТ про тривалу відсутність автобусного сполучення у кількох селах Луцької міської громади в прямому ефірі відповів Анатолій Ткачук - директор з розвитку і науки Інституту громадянського суспільства.

Коли я говорю про периферійні віддалені громади Чернігівської, Сумської, Кіровоградської областей – це одна проблема. Коли ми говоримо про Луцьк, який є достатньо великим містом і, напевно, саме Луцьк і депутати від Луцька ініціювали отаке надмірне розширення міської громади на сусідні території. Я вважаю, що це було неправильним рішенням, тому що не можна до великих міст приєднувати великі сільські території.

Адже це зовсім інший світ, сільський світ і міський світ реального міста. Коли ми говоримо про невеликі міста, селища – це одне. За психологією людей, з точки зору розселення людей – немає великої різниці між сільським і містечковим розселенням. Це традиційно було для України – тому концепція передбачала створення саме таких громад.

 Ну, але як завжди прийшли нові люди і подумали, що вони знають краще і зробили такі великі і достатньо штучні конгломерації. Але тим не менше, місто Луцьк є достатньо великим містом, там формують достатньо великі бюджети і тому воно абсолютно здатне за якийсь час організувати нормальну життєдіяльність у всій цій великій громаді.

Щоб я, наприклад, рекомендував для таких великих громад, як Луцька. Їм потрібно зараз розробити статут для цієї великої громади і передбачити певний такий територіальний поділ цієї громади на суб’єкти, де будуть створені органи самоорганізації населення.

 Якщо вони не можуть, чи не хочуть створити достатню кількість старостинських округів – можна піти шляхом створення органів самоорганізації населення. Це виборні органи і цим органам можуть бути делеговані частина повноважень органів виконавчих органів Луцької міської ради. І таким чином забезпечити і представництво, і можливість розвитку для всієї території.

Нагадаємо, що ми ще в квітні розповідали, що два села Луцької громади залишилися без автобусного сполучення. За півроку Луцька міська рада так і не спромоглася вирішити цю проблему.

Деталі дивіться в інтерв'ю з Анатолієм Ткачуком з 7 хв 36 сек