Петиція громадського активіста Сергія Стерненка до президента про застосування санкцій проти телеканалу «НАШ» набрала необхідну кількість голосів. 

Тепер петицію має розглянути Володимир Зеленський.

Петиція була створена 6 січня, за 11 днів її підписало  понад 25 тисяч українців – попри те, що до кінця збору підписів залишилося ще 80 днів.

У зверненні громадський активіст нагадує, що в Україні указами президента припинено мовлення телеканалів «112», «zik», «Newsone», «Ukrlive» та «Перший незалежний».

Вказані телеканали належали Віктору Медведчуку або повʼязаним із ним особам та використовувались для поширення дезінформації та російської пропаганди, спрямованої проти національної безпеки, територіальної цілісності та суверенітету України.

Так само санкції було застосовано і проти низки інших інформаційних ресурсів, що розповсюджували антидержавну пропаганду. Зокрема, проти сайтів «Шарій.нет», «Страна.юа» та інших.

«Водночас РНБО не розглядала питання про застосування обмежувальних заходів проти телеканалу «НАШ» (ТОВ «НАШ» 365 на момент створення цієї петиції). Проте на вказаному телеканалі так само, як і на вказаних вище ресурсах регулярно транслюються антидержавні висловлювання та пропаганда в інтересах держави-агресора», – йдеться у петиції.

Автор петиції наводить численні приклади російської пропаганди на телеканалі «НАШ»:

«Євгеній Мураєв, реальний власник телеканалу «НАШ», неодноразово в його ефірі заперечував факт російської агресії, називаючи міжнародний збройний конфлікт, що був розвʼязаний Російською Федерацією проти України у 2014 році "громадянською війною". Євгеній Мураєв також заявляв, що Україні не варто захищатися від збройної агресії. Персонал телеканалу включав у ефір представника російських окупаційних сил РФ Родіона Мірошника, котрий у прямому ефірі заявляв, що нібито Донбас не є частиною України. Ведучі та запрошені гості телеканалу регулярно розпалюють ворожнечу за національною ознакою проти українців та релігійну і расову нетерпимість, у звʼязку із чим Національна рада з питань телебачення і радіомовлення неодноразово застосовувала штрафні санкції щодо телеканалу. Олена Бондаренко в ефірі телеканалу НАШ називала Збройні сили України «злочинцями, що вбивають своїх громадян».

Незважаючи на це, телеканал «НАШ» продовжує здійснювати мовлення на території України та поширювати російську пропаганду, а члени РНБО не ініціювали питання про застосування санкцій проти фізичних і юридичних осіб, які здійснюють контроль над телеканалом.

«У звʼязку з цим, з метою захисту національної (та інформаційної зокрема) безпеки України, а також для протидії поширенню антиукраїнської пропаганди в інтересах держави-агресора, прошу президента України невідкладно ініціювати на засіданні Ради національної безпеки та оборони питання про застосування санкцій проти телеканалу «НАШ» з подальшим припиненням його мовлення на території України», – йдеться в петиції.