За два роки довіра до президента Зеленського в українському суспільстві знизилася на 5 відсотків, а довіра до вітчизняних засобів масової інформації (ЗМІ) зросла.

Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 3-11 грудня 2021 року.

Президенту довіряють 27%, а не довіряють – 50%. Відповідно, баланс довіри-недовіри становить -23%. Порівняно з груднем 2020 року простежується погіршення показників: частка тих, хто довіряє Президента, знизилася на 5 процентних пунктів, а баланс довіри-недовіри – на 10 процентних пунктів. У регіональному вимірі у всіх регіонах простежується переважання недовіри, хоча недовіра дещо зростає із Заходу на Схід.

Формулювання запитання в анкеті

Зараз я буду називати деякі соціальні інституції. Скажіть мені, будь ласка, наскільки Ви довіряєте тим, кого я називатиму?

Шкала відповідей: Повністю довіряю / Скоріше довіряю / Важко сказати / Скоріше не довіряю / Зовсім не довіряю / ВІДМОВА ВІДПОВІДАТИ

Динаміка довіри соціальним інституціям, % довіряють

Найбільшою довірою в українському суспільстві продовжують користуватися армія, волонтери, звичайні люди у своєму населеному пункті і Церква. При цьому, порівняно з груднем 2020 року, простежується зростання довіри до Збройних сил України.

Армії довіряють загалом 72% українців, а баланс довіри-недовіри становить +60%. Порівняно з груднем 2020 року частка тих, хто довіряє, зросла на 6 процентних пункти, а баланс довіри-недовіри – на 8 процентних пунктів.

Українським ЗМІ довіряють 32% респондентів, а баланс довіри-недовіри становить -7%. Порівняно з груднем 2020 року простежується поліпшення балансу довіри-недовіри. 

Нагадаємо, 3 серпня 2019 року тодішній керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив, що команді президента Володимира Зеленського не потрібні журналісти для спілкування із суспільством.

«Ми спілкуємося із суспільством без посередників, без журналістів», – сказав тоді Богдан.

А 4 грудня 2020 року Володимир Зеленський у відеоблозі порівняв українські ЗМІ із жінками, які цілодобово сидять на лавочках біля під'їздів.

Днем раніше заступник керівника Офісу президента Олег Татаров звинуватив ЗМІ в «дискредитації, брехні та публікації замовних матеріалів» й попросив правоохоронців провести розслідування. Так він відреагував на розслідування, яке проєкт журналістських розслідувань Bihus.info оприлюднив 3 грудня.

Нещодавно, 19 січня 2022 року, Володимир Зеленський закликав ЗМІ «не повідомляти щодня про те, що війна може бути завтра», а громадян – не піддаватися паніці й «не бігти по гречку і сірники».

Дослідження тривало 3-11 грудня 2021 року. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2000 респондентів віком 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донбасу).   

Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.