Аби подолати незаконне переведення квартир у багатоквартирних будинках із житлових у комерційні приміщення, Луцька міська рада затвердила порядок розгляду дозвільних документів у галузі будівництва на території міста.

Відповідне рішення ухвалили депутати на сесії 27 січня, інформує Луцька міська рада.

У Луцьку почастішали випадки, коли недобросовісні замовники за допомогою «чорних реєстраторів» переводять квартири у нежитлові приміщення. Після цього вони подають до відділу державного архітектурно-будівельного контролю повідомлення про початок виконання будівельних робіт, зазначаючи, що на об’єкті проводиться реконструкція. Хоча чинними державно-будівельними нормами передбачено, що реконструкція – це перебудова.

Також замовниками у поданих документах в розділі місце розташування об’єкта зазначають адресу, яка передбачена для зазначення раніше присвоєної адреси, якщо об’єкт вже прийнято в експлуатацію в установленому порядку.

За словами начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю Владислава Троця, під час розгляду дозвільних документів та внесення відомостей до Реєстру будівельної діяльності щодо реконструкції об’єктів будівництва реєстратори відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради обов’язково повинні встановлювати наявність документів, які підтверджують введення об’єкта в експлуатацію. Якщо інформація про документи, які підтверджують введення об’єкта будівництва в експлуатацію відсутня, то подана інформація про місце розташування об’єкта будівництва вважається недостовірною і відправляється на доопрацювання.

Міський голова Ігор Поліщук зазначив, що виникає багато негативних наслідків від такої перереєстрації.

«По всій Україні і у нас є проблема з «чорними реєстраторами», які переводять житлові квартири у комерцію. Після погодження такої реконструкції власники приміщень втручаються у несучі конструкції будівлі, внаслідок чого виникають тріщини у всьому будинку. У нас уже є певні особи, які очолили цю схему. Вони скуповують квартири на перших поверхах, здійснюють добудови і ми маємо велику кількість негативних наслідків, що пов'язані з такою реконструкцією», – наголосив Ігор Поліщук.

 Фото ілюстративне