У Луцьку планують скасувати реєстрацію про переведення квартир на перших поверхах у комерційну нерухомість на сотні об’єктах.

Про це стало відомо під час позачергового засідання міськвиконкому 16 лютого, пише ІА «Волинські новини».

Зокрема, члени виконавчого комітету розглянули питання щодо демонтажу прибудованих сходів на проспекті Відродження,12.

Як розповів член виконкому Петро Бойко, він є головою ОСББ в цьому будинку. З його слів, власник приміщення, до якого добудовані сходи, переконує, що вже перевів квартиру у комерційну нерухомість. Проте зізнався, що дозволів на прибудову ще не отримав.

Як зауважує Бойко, в будинках стає все більше проблем з власниками, які переводять квартири на перших поверхах у комерцію.

«Я нічого не можу вчинити. Люди переводять приміщення. Сьогодні там магазин одягу, а завтра там буде кафе. У мене в одному будинку відкрили кафе, де вони шашлики смажать, а люди на верхніх поверхах дим нюхають. В іншому будинку відкрили виробництво напівфабрикатів – вони вареники ліплять, скидають нечистоти в каналізацію, а водоканал їм це не погоджував», – зазначив він.

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що міська рада вже тривалий час веде боротьбу з «чорними» державними реєстраторами. Наразі вдалося покарати одного такого реєстратора та виграти суд щодо одного з приміщень. І юристи й надалі продовжать подавати позови про скасування реєстрації.

«Жодного дозволу і погодження про переведення квартири в комерцію міська рада не давала. За скаргами Луцької міської ради Міністерство юстиції блокувало доступ реєстратору Віталію Ященку, а потім взагалі позбавило доступу до реєстрів. Спільними зусиллями міськради і поліції порушено проти нього кримінальне провадження. Поданий позов в суд і одна справа виграна. Більше того, готується понад 100 позовів до власників приміщень, які незаконно перевели квартири у комерційну нерухомість, про скасування реєстрації їх як комерційних приміщень. Має бути переведення їх в статус квартир, демонтаж добудов, сходів, прибудов. Я як міський голова виступаю проти такого переобладнання квартир на перших поверхах. Проїдьтеся проспектом Волі від вулиці Шопена чи Сенатора. Проспект назавжди знищений і спаплюжений цими прибудовами, частина тротуару вкрадена. На жаль, це відбувалося протягом десятків років, і колись міська рада давала такі погодження. Протягом останнього часу жодного погодження міська рада не видавала і не видасть», – заявив він.

Мер також наголосив, що часто таке переобладнання квартир у магазини, кафе має негативні наслідки для всіх мешканців будинку.

«Забирається частина тротуару, псується естетика, бо кожен малює фасад так, як хоче, робить прибудови в якому хоче стилі. Але це має й інші наслідки: втручання в конструктивні елементи будинку. А потім у людей, які живуть, вище з’являються тріщини в стінах. Підприємці роблять харчевні, виготовляють напівфабрикати, а люди цим дихають. Квартира – це квартира, а комерційне приміщення – це інше. Є державні будівельні норми, санітарні норми», - наголосив Ігор Поліщук.

Нагадаємо, щоб подолати незаконне переведення квартир у багатоквартирних будинках із житлових у комерційні приміщення, Луцька міська рада затвердила порядок розгляду дозвільних документів у галузі будівництва на території міста.